vineri, 4 octombrie, 2024

Fermele din România, lovite de un fenomen păgubos. Proprietarii de turme ajungă să muncească singuri la stână

Fermele agricole și zootehnice rămân fără îngrijitori într-un ritm alarmant. Acolo unde criza forței de muncă nu-și găsește rezolvare nici măcar prin importul de muncitori, proprietarii exploatațiilor pun chiar ei osul la treabă. Un crescător de ovine, de exemplu, este nevoit să trudească la stână cât e ziua de lungă, singura soluție pentru a-și menține afacerea pe linia de plutire. Ferma lui Silviu Marin se află în comuna Balta Albă, județul Buzău, unde creșterea animalelor a rămas una dintre puținele activități generatoare de venit. Deține peste 500 de ovine, pe care...

Citeste mai mult

Tomata tip banană face furori. Ce performanțe are acest soi neobișnuit de roșii

Un soi de tomate omologat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a devenit foarte apreciat în ultimii ani. Cererile pentru răsaduri au depășit cu mult așteptările, iar unitatea va dubla producția pentru a face față solicitărilor. Este vorba despre un soi de tomată tip banană, cu fructul de culoare galbenă și formă alungită. Soiul a primit numele Ovidia, după numele celei mai tinere cercetătoare din stațiune. Cercetătorii la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, cele galbene...

Citeste mai mult

Motivul pentru care localnicii din mai multe comune buzoiene se tem că vor rămâne fără porci înainte de Crăciun

Pesta porcină bagă frica în gospodari, înainte de Ignat. Noi focare de pestă porcină africană au fost depistate în județul Buzău, înaintea sărbătorilor de iarnă. Două familii s-au trezit deja cu veterinarii în curte pentru a le ucide animalele infectate. Vestea s-a dus repede prin vecinii acestora și le dă emoții serioase, acum, în prag de ignat, celor care au porci în grajd. Focarele de pestă porcină africană au fost identificate în gospodării din Padina și Vâlcelele, localități din zona de câmpie a județului Buzău. Cei patru porci atinși de boală...

Citeste mai mult

Cea mai mare mină urbană din România își mărește capacitatea. Ce rol are investiția

Într-o perioadă în care se vorbește din ce în ce mai mult despre scăderea resurselor și o criză a materiilor prime, reciclarea capătă o importanță din ce în ce mai mare. Sticla, plasticul, cuprul, fierul sau freonul sunt câteva dintre materiile prime obținute pe platforma Frasinu, municipiul Buzău, a celui mai mare reciclator din sud-estul Europei. Lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice în România, un important grup de companii din industria verde a finalizat a treia fabrică de reciclare a acestor tipuri de deșeuri. Odată cu...

Citeste mai mult

VIDEO Grădinarii dau zor pe câmp pentru a salva culturile târzii, amenințate de ger

Gerul din ultimele zile i-a luat prin surprindere pe agricultorii care și-au lăsat mai mult timp legumele pe câmp, în speranța că vom avea parte de o iarnă blândă. Oamenii încearcă acum să salveze ce a mai rămas din recolte, înainte ca ele să înghețe. În grădinile de lângă Buzău, mai sunt de cules varza, ridichile, cartofii și sfecla roșie. După ce au răsuflat ușurați când au văzut că au scăpat fără pagube după primul episod de iarnă, legumicultorii trag tare să încheie recoltatul până vine un nou val de zăpadă...

Citeste mai mult

Mai puțină și mai scumpă! Celebra varză de Buzău, chinuită de secetă și de temperaturile extreme

Gospodarii deciși să facă provizii de iarnă ar trebui să se grăbească și să cumpere mai repede varza pentru murat, chiar dacă e încă scumpă, de minimum doi lei kilogramul. Producția e mai mică decât în alți ani, spun fermierii din Buzău, de vină fiind seceta și căldurile extreme, care au favorizat atacurile dăunătorilor. Pentru a se alege totuși cu ceva, legumicultorii se grăbesc să recolteze varza și o vând comercianților direct de pe câmp, de frică să nu vină vreo ploaie puternică, urmată de temperaturi nefirești, care ar distruge totul...

Citeste mai mult

VIDEO Deșertificarea, fenomenul care-i sperie pe români. Semnele dezastrului sunt evidente

Deșertificarea amenință suprafețe din ce în ce mai mari de teren agricol din țara noastră și grav este că fenomenul pare de neoprit. Semnele dezastrului sunt parcă mai evidente ca niciodată, cel puțin în zona de câmpie a Buzăului. Brazdele răscolite de pluguri formează peisaje deloc pământești, din cauza bolovanilor uriași iar fuioarele de praf, ca niște mici tornade, apar frecvent la suprafața pământului și spulberă stratul de sol fertil. Astfel de vârtejuri se formează din cuza diferenței de temperatură dintre sol și aer, ne explică un agricultor de lângă Râmnicu...

Citeste mai mult

Porcul de Crăciun, cu usturoi de Râmnicelu. Până la sărbătorile de iarnă, usturoiul autohton va ajunge în toate piețele

Până la sărbătorile de iarnă, usturoiul românesc va ajunge la discreție în toate piețele și supermarketurile din țară. Promisiunile vin de la fermierii buzoieni care anul acesta înregistrează producții record la această legumă-condiment. Buzăul a devenit în acest an liderul național la producția de usturoi. De aici sunt gata să fie livrate în comerțul intern circa 2.000 de tone de usturoi recoltat de pe 600 de hectare de teren. Cea mai mare parte din producție a fost înregistrată în bazinul legumicol Râmnicelu, acolo unde se cultivă usturoi de zeci de ani. Solul nisipos este perfect pentru...

Citeste mai mult

VIDEO „Vara indiană” din România a prelungit surprinzător de mult sezonul căpșunelor autohtone. Însă sunt disponibile

Căldura nefirească din octombrie are și părți bune. De exemplu, încă putem savura căpșunele dulci și foarte aromate, recoltate din plantații aflate pe câmp și coapte natural sub razele puternice ale soarelui. La Săhăteni, în județul Buzău, se află una dintre puținele ferme din România care încă livrează în piețe și prin comenzi online căpșuni românești crescute în pământ. Cristina este una dintre cele trei culegătoare de căpșuni care iau la verificat plantă cu plantă pentru a găsi fructele bune de cules. Au mult de lucru, deoarece plantația în care lucrează...

Citeste mai mult

Ana Maria Mircea a deschis Bizz Club în județul Buzău. Care este obiectivul comunității de afaceri

Bizz Club a ajuns și în județul Buzău. Antreprenorul Ana Maria Mircea deține franciza buzoiană a unuia dintre cele mai puternice cluburi de bussiness din țară, la care au aderat deja peste 20 de membri, persoane juridice din județul Buzău care activează în diverse domenii. La festivitatea de lansare a Bizz Club de vineri, 6 octombrie 2023, au fost prezenți mentorii Cristian și Florina Onețiu, Dragoș Anastasiu, Avi Cicirean, Călin Iepure și Laszlo Fodor. Ana Maria Mircea spune că obiectivul Bizz Club este acela de a oferi „un ambient de networking...

Citeste mai mult
Page 2 of 48 1 2 3 48