Aţi observat că pe zi ce trece străzile şi parcurile sunt tot mai curate? Ei bine, lipsa gunoaielor şi aspectul civilizat al oraşului nu s-au petrecut peste noapte. Efortul de a conştientiza populaţia şi-a atins scopul. Buzoienii, încet-încet, devin responsabili faţă de mediul înconjurător şi ascultă sfaturile primite de la angajaţii RER. Astfel, periodic, colectarea duală îşi măreşte numărul de cetăţeni implicaţi.
O noua zonă din municipiu este în plină campanie de informare. Echipa de informare RER Buzău se deplasează iarăşi din casă în casă şi împarte buzoienilor saci galbeni dar şi materiale informative despre campanie.
Străzile vizate în această perioadă care vor primi saci galbeni sunt următoarele: Bulevardul Gării, Str. Tudor Vladimirescu, Str. Păcii, Str. Războieni, Str, Crizantemelor, Str. Pompiliu Ştefu, Str. Ostrovului, Str. Col Ion Buzoianu, Str. Mărăşti, Str. Vulcan, Str. Patriei, Str. Şoimului, Str. Simion Bărnuţiu, Str. Ghe. Asachi, Str. Lunei, Str. M. Kogălniceanu, Str. Corbului, Str. C. Brâncoveanu, Str. Independenţei, Str. Viitorului, Bld. 1 Decembrie, Str. Bradului.
Nu de puţine ori vedem în jurul staţiilor stradale de colectare a deşeurilor menajere persoane care scotocesc în căutarea pet-urilor în schimbul cărora primesc bani de la reciclatori. Pentru a face colectarea mai eficienta şi în acelaşi timp pentru a-i descuraja pe cei care fac mizerie, RER informează utilizatorii casnici de pe aceste străzi că sacii galbeni trebuie scoşi conform informării, în intervalul orar menţionat pentru fiecare stradă în parte. Mai exact , fiecare stradă va avea un anumit interval, pe care cetăţenii din aceasta zonă trebuie să îl respecte. După terminarea intervalului orar aferent fiecărei străzi, maşina de colectare va intra pe stradă si va colecta sacii galbeni scoşi la poartă.
Colectarea selectivă devine din ce în ce mai cunoscută în municipiu iar buzoienii sustin că de multă vreme trebuia făcut şi la noi în oraş un astfel de sistem de colectare separată a deşeurilor reciclabile. Implementarea campaniei în tot oraşul reprezintă un obiectiv important al firmei de salubritate, cu atât mai mult cu cât în municipiul Buzău există o staţie de sortare unde trebuie să ajungă toate tipurile de deşeuri reciclabile provenite de la utilizatorii casnici, de la agenţii economici şi cele depozitate pe domeniul public.
E o chestiune de timp până când Campania va ajunge la toţi cetăţenii. În perioada viitoare echipa de informare va ajunge pe străzile de case din zona Dorobanţi iar mai apoi în Cartierele Mihai Viteazu şi Poşta.
Anul 2014 a adus pentru buzoieni posibilitatea alinierii la legislaţia europeană şi naţională care impune direcţii clare în privinţa colectării selective a deşeurilor atât din partea agenţilor economici cât şi a abonaţilor casnici. În cazul în care aceştia nu respectă legislaţia în vigoare riscă primirea unor amenzi substanţiale. Aşadar, dacă până în 2014 ideea de colectare selectivă apărea doar în textele legislative din domeniul salubrizării şi protecţiei mediului, începând cu anul 2014, colectarea selectivă a devenit o prioritate pentru municipalitate. În acest sens, firma de salubritate municipală a demarat campania de informare şi conştientizare socială „Sacul galben”, prin care buzoienii sunt îndemnaţi să colecteze dual deşeurile.
Campania desfăşurată „din casă în casă” a adus şi primele rezultate pentru RER Ecologic Service, care şi-a propus încurajarea atitudinilor ecologice în rândul cetăţenilor. Locul PET-urilor, al dozelor de aluminiu, al tetrapak-urilor, al cartoanelor şi al hârtiilor este în „Sacul galben”, de unde pot fi date spre valorificare către reciclatori. Pliantele conţinând recomandări cu privire la separarea deşeurilor reciclabile şi sacii galbeni în care trebuie depozitate materialele refolosibile şi-au atins scopul, iar cetăţenii au început să respecte recomandările primite.
Campania de informare realizată de echipa firmei s-a dovedit a fi convingătoare în majoritatea cazurilor, buzoienii înţelegând rolul şi beneficiile colectării selective atât pentru mediul înconjurător, cât şi pentru menţinerea tarifelor la serviciile de salubritate. Dincolo de aspectul punitiv al obligativităţii asigurării precolectării selective, cetăţenii au înţeles că această colectare duală ţine şi de gradul de civilizaţie şi de educaţie. Mulţi dintre ei au afirmat că acest lucru se întâmplă în ţările civilizate de multă vreme şi că era şi vremea ca România să mai facă un pas spre civilizaţie.