vineri, 19 iulie, 2024

Nu înlocuiţi pădurea cu mormane de hârtie!

Nu înlocuiţi pădurea cu mormane de hârtie!

Facebook
Twitter
Email
Hârtia este peste tot, hârtia este cel mai des întâlnit tip de deşeu reciclabil. În fiecare domeniu de activitate de foloseşte hârtia, devenită astfel indispensabilă în realizarea sarcinilor de lucru şi nu numai. Zilnic, fiecăruia dintre noi îi trece prin mână cel puţin o bucată de hârtie sub diverse forme, o întâlnim în magazine, acasă, la birou, la şcoală , ceea ce face din hârtie – deşeul reciclabil cu cea mai mare pondere din totalul de deşeuri generate de populaţie.

Spre deosebire de plastic, hârtia care este fabricată din celuloză se biodegradează mult mai uşor.
Obţinerea hârtiei implică tăierea copacilor. Dacă fabricarea hârtiei nu ar crea un cerc vicios care duce la producerea unor efecte negative asupra mediului, nu ar fi o problemă. Dar când fabricarea produselor din hârtie presupune tăierea copacilor, care la rândul lor au rolul de a asigura oxigen şi de a folosi dioxidul de carbon şi se strică ambientul vieţuitoarelor care trăiesc în pădure, atunci lucrurile se complică. Dacă nu ştim cum să reducem tăierea copacilor, dar în acelaşi timp să menţinem cantitatea de hârtie produsă necesară consumului, vom ajunge în momentul în care vom înlocui pădurile cu mormane de hârtie folosită.
Singura soluţie pentru salvarea copacilor este reciclarea hârtiei. Tehnologia ne permite acest lucru, iar omul ar trebui să foloseasca tehnologia şi pentru salvarea naturii, nu pentru distrugerea ei.
Ceea ce probabil puţini dintre noi ştiu este faptul că industria hârtiei nu presupune doar folosirea celulozei din copacii tăiaţi, ci ea necesită cantităţi mari de apă folosite în procesul de fabricaţie. Producerea celulozei din lemn produce o poluare puternică asupra atmosferei şi a apelor.
Poluarea mediului poate fi redusă considerabil prin folosirea tehnologiilor moderne şi utilizării crescânde a maculaturii.
 
Reciclarea hârtiei este esenţială şi aduce o serie de beneficii mediului înconjurător, reducându-se astfel costurile , ca de exemplu: apa industrială cu aproximativ 60 % , poluarea aerului cu aproximativ 75 % , energia electrică cu aproximativ 45 % , poluarea apei cu aproape 45 %, reducerea cantităţii de material lemnos exploatat .
 
ŞTIAŢI CĂ ?
– O tonă de hârtie salvează : 15 copaci, 2,5 barili de petrol, 4132 KwH (suficient pentru a încălzi o locuinţă timp de 6 luni), 2,26m³ spaţiu de depozitare a deşeurilor, 26.497,88 litri de apă, 26,8 kg de materiale poluante ale aerului.
 – Dacă toate ziarele ar fi reciclate, ar fi salvaţi peste 250 milioane de copaci în fiecare an
– Hârtia ocupă 41%  din totalul gunoiului menajer generat
– Un angajat ce îşi desfăşoară activitatea într-un birou generează anual între 54 şi 68 kilograme deşeuri de hârtie albă ce poate fi recuperată.
– Pe plan mondial producţia de hârtie şi celuloză ocupă locul 5 din punct de vedere al consumului de energie
– O tonă de hârtie irosită înseamnă doua coli de scris şi un ziar pe zi timp de un an
  Reciclarea hârtiei reduce presiunea asupra gropilor de gunoi, reduce presiunea asupra pădurilor naturale, foloseşte mai puţină energie, apă şi prin urmare, poluează mai puţin!
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.