duminică, 19 mai, 2024

Motivul pentru care localnicii din mai multe comune buzoiene se tem că vor rămâne fără porci înainte de Crăciun

Motivul pentru care localnicii din mai multe comune buzoiene se tem că vor rămâne fără porci înainte de Crăciun

Facebook
Twitter
Email

Pesta porcină bagă frica în gospodari, înainte de Ignat. Noi focare de pestă porcină africană au fost depistate în județul Buzău, înaintea sărbătorilor de iarnă. Două familii s-au trezit deja cu veterinarii în curte pentru a le ucide animalele infectate.

Vestea s-a dus repede prin vecinii acestora și le dă emoții serioase, acum, în prag de ignat, celor care au porci în grajd. Focarele de pestă porcină africană au fost identificate în gospodării din Padina și Vâlcelele, localități din zona de câmpie a județului Buzău.

Cei patru porci atinși de boală au fost eutanasiați de către veterinari. Toate localitățile de pe o rază de zece kilometri în jurul focarelor sunt acum sub restricții dure. Teama de pesta porcină se simte inclusiv în Pogoanele, cea mai mare localitate din Bărăganul buzoian.

„Doamne ferește! Ți-i ia din curte și ți-i împușcă, dacă au pestă. Poate să aibă porcul și 250 de kilograme că tot ți-l ia. Pe ei nu-i interesează. Trebuie să am grijă, nu plec pe la alte persoane, că dacă e pe undeva boala poți să o iei și să o aduci la al tău”, ne spune Cristina Enache, localnică din Pogoanele.

Cristina este mama a șase copii, toți minori. A investit tot anul bani într-un porc pe care îl îngrașă cu gândul să obțină cât mai mult din el, după sacrificare. Femeia a aflat deja că pesta porcină africană a lovit din nou într-o comună vecină și speră să nu ajungă și în gospodăria ei înainte de ignat.

„Stăm cu teama pe zi ce trece, că vine să ți-l ia din coteț, ce zice, ți l-am luat, asta e. Îți dă te miri ce pe el. E păcat să ți-l ia, după ce îl crești așa mare, după ce bagi bani în el tot anul, în lucernă, boabe, lături care se strâng de la copii. Sperăm să nu fie, fiind și o familie numeroasă chiar că ne-ar afecta cu totul”, spune Cristina.

Apariția celor două focare de pestă porcină africană a impus restricții de mișcare în mai multe localități rurale din județul Buzău, pentru a preveni extinderea virusului. Localnicii din Padina care au crescut porci cu intenția de a-i vinde sunt extrem de dezamăgiți. Au animale de peste 200 de kilograme pe care nu îi mai vrea nimeni, de frica bolii.

„Rămânem cu ei, asta e, că doar nu le dăm drumul pe stradă. Dacă nu putem să-i vindem. Nu vine nimeni dacă aude că e focar de infecție, cine să vină? Pentru crescători e greu”, spune un localnic din Padina.

Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenția că sacrificarea porcului în gospodărie și consumul acestuia în cadrul familiei, fără a respecta procedurile de control sanitar veterinar privind starea de sănătate a animalului și igiena cărnii obținute, poate avea consecințe grave asupra sănătății. Vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar este sancționată cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.