vineri, 12 iulie, 2024

Leușteanul uriaș, printre verdeţurile inedite pe care le vom găsi la tarabe

Leușteanul uriaș, printre verdeţurile inedite pe care le vom găsi la tarabe

Facebook
Twitter
Email

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au reușit să aclimatizeze leușteanul uriaș, care poate atinge și doi metri înălțime. Are o aromă mult mai puternică decât soiul tradițional.

„Este o plantă puternic aromată, comparativ cu celelalte soiuri vechi. Deci este de preferat să o avem, o producție bună”, declară cercetătoarea Matilda Popescu, de la BRGV Buzău.

Salata picantă și prazul cu gust de usturoi, în curând în piețe

Pe lângă proprietățile nutritive, verdețurile pot da o savoare aparte diverselor preparate culinare. Clienții din piețe abia așteaptă să încerce noutățile pregătite de cercetătorii Băncii de Gene din Buzău.

„Leușteanul este o specie de plante aromatice, mult folosită de poporul român mai ales în partea de sud a țării. Noi aici în Bărăgan mâncăm ciorba care se aromatizează cu leuștean”, declară Matilda Popescu.

Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reușit să aclimatizeze și un soi de cimbru cu aromă de lămâie și frăguțe, dar și mai multe varietăți de flori comestibile, precum crizantema. Unele dintre aceste plante ar putea fi comercializate în viitorul apropiat.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.