La Buzău funcționează cea mai mare „mină urbană” din România. Care este rolul ei

„Mina urbană” este termenul care definește, mai nou, platformele care închid circuitul de reciclare prin valorificarea componentelor, precum plasticul, sticla sau metalele. Un grup de companii din Buzău reciclează anual peste 30 de mii de tone de electronice și electrice vechi.

Într-o perioadă în care se vorbește din ce în ce mai mult despre scăderea resurselor și o criză a materiilor prime, reciclarea capătă o importanță din ce în ce mai mare. Sticla, plasticul, cuprul, fierul sau freonul sunt câteva dintre materiile prime obținute pe platforma Frasinu a celui mai mare reciclator din sud-estul Europei.

În depozitele firmei din Buzău ajung deșeuri din Europa pe care le transformă în materie primă. Compania reciclează anual 25 de mii de tone de frigidere și cinci mii de tone de alte electrocasnice și electronice, între care televizoare, laptopuri, receptoare satelit, aparate de radio și DVD-playere, console de jocuri video și telefoane mobile.

Fabrica de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), din Buzău, a fost înființată de Green Grup pe platforma industrială Frasinu, cu o investiție de zece milioane de euro.

Aici, echipamentele frigorifice şi de aer condiţionat, aparatele electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, câteva tipuri de unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii devin fracţii de înaltă puritate, care sunt apoi asimilate în economie ca materii prime secundare, atât de necesare în contextul economic actual.

„Este o criză enormă internațională de materii prime, după cum vedeți. Materiile prime astăzi vin din zone de conflict. Este atât de greu să îți mai propui să produci ceva în Europe. Peste 600 milioane de tone se aduc în Europa anual pentru a produce, iar astăzi este tot mai dificil. Economia circulară este un model natural, prin care acele resurse pe care le avem le putem învârti la infinit și, practic, să avem o resursă infinită”, declară Constantin Damov, director Green Group Buzău.

Metalele care provin din circuite și cabluri merg la retopit, sticla este refolosită și ea, plasticul este măcinat și trimis spre liniile pentru producerea de granule sau fibre sintetice. Fiecare obiect este refolosit într-un procent foarte mare, peste 90 la sută.

„Vedeți sticla asta de apă de pe masă sau geamul acestui telefon mobil? Prin topirea lor se obține o sticlă de două ori mai ieftină decât dacă s-ar folosi minereu extras din carieră. Din cablurile electrice ale electrocasnicelor aruncate ca deșeuri noi extragem cuprul. (…) Fabricile Green Group de la Buzău sunt mine urbane. Așa se numesc acum, în limbaj modern. Prin reciclare producem materie primă. La Buzău avem cea mai mare mină din România!”, spune Constantin Damov, director Green Group Buzău.

Pe lângă generarea de beneficii economice semnificative, industria reciclării are un rol esenţial în protecţia mediului. Deșeurile electrice și electronice nu conțin doar materiale valoroase, ci au în compoziţie inclusiv substanţe toxice. În urma procesării, poluanţi sunt îndepărtaţi în mediu controlat.