miercuri, 12 iunie, 2024

Inginerii financiare pe bandă rulantă la Pârscov. Un nouă ţeapă dată statului de afacerişti chinezi

Inginerii financiare pe bandă rulantă la Pârscov. Un nouă ţeapă dată statului de afacerişti chinezi

Facebook
Twitter
Email

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au au trims în judecată societatea comercială Gentrade Com S.R.L. Buzău, pentru evaziune fiscală, uz de fals, spălare de bani, toate în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, procurorii relatează că în perioada august 2007- iunie 2011, persoana juridică S.C. Gentrade Com S.R.L. Buzău, prin reprezentanţii săi legali – cetăţeni de naţionalitate chineză – a înregistrat în contabilitate, pe baza a 47 de facturi, operaţiuni fictive, constând în prestări de servicii de consultanţă şi achiziţii de mărfuri de la furnizorii cu comportament tip fantomă, astfel că bugetul statului a fost prejudiciat cu suma totală de 9.972.775 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.

De asemenea, în perioada decembrie 2007– iunie 2011, suma de 41.122.721,44 lei a fost transferată din conturile societăţii în conturile unor societăţi cu care a derulat relaţii comerciale fictive, sumă de bani ce a fost externalizată în ţări din Asia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ei ilicite.

Prejudiciul cauzat bugetului statului prin comiterea infracţiunii de evaziune fiscală de către S.C. Gentrade Com S.R.L. este în sumă de 9.972.775 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Buzău, s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aflate în conturile societăţii. Totodată, prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de cetăţenii chinezi care au administrat succesiv societatea şi care, în prezent, nu se află pe teritoriul României.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Buzău. “În legătură cu toate dosarele penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în rechizitoriul DNA Ploieşti.

Anul trecut un alt administrator al unei societăţi comerciale tot din Pârscov a fost dat pe mâna judecătorilor după ce a înscris în mod nelegal pe costuri suma totală de 2,2 milioane lei.

Afaceristul chinez, cercetat şi în alte două dosare penale, tot pentru infracţiuni economice, efectuase importuri de produse electronice şi electrocasnice din China, pentru care s-a sustras de la plata către bugetul de stat a unei taxe pe valoarea adăugată în sumă de 492.531 de lei şi a unui impozit pe profit în valoare de 362.605 lei, prejudiciu stabilit de reprezentanţii Gărzii Financiare Buzău.

 

 

 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.