joi, 18 aprilie, 2024

DSV Buzău a interzis comerțul cu miei în hala de lactate din Piața Centrală

DSV Buzău a interzis comerțul cu miei în hala de lactate din Piața Centrală

Facebook
Twitter
Email

Crescătorii de oi de lângă Buzău sunt revoltați că nu mai au voie să-și vândă mieii în hala de lactate. Dacă în alți ani puteau comercializa carnea în hala de lactate din Piaţa Centrală, anul acesta nu va mai fi la fel. Principala condiţie impusă de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău pentru vânzarea mieilor în hală este ca încăperea să fie împărţită printr-un perete, plan imposibil de materializat.

Zidul ar trebui să separe hala de produse lactate de cea în care se vinde carnea de miel. ”Vechea problemă a Buzăului este că nu mai există hală în piața centrală și colegii mei în anii anteriori au aprobat comercializarea în hala de brânzeturi, lucru care nu corespunde sanitar-veterinar în ceea ce privește vânzarea produselor de origine animală, pentru că trebuie să fie anumite condiții de temperatură, a unui climat de 12 grade, dacă se desfac miei acolo”, a declarat Marijan Milea, director DSV Buzău.

Conducerea societății Pieţe Târguri şi Oboare afirmă că spaţiul din hala de lactate nu poate fi separată printr-un perete din cauza vitrinelor frigorifice. ” Noi sperăm să se vândă și anul acesta pentru că până acum am asigurat condițiile cerute”, a spus Cornel Diaconiță, directorul de la Piețe, care se află acum în situația de a media conflictul dintre DSV și crescătorii de ovine.

Producătorii care au contracte de închiriere în hala de lactate s-au revoltat când au auzit că Direcția Sanitar-Veterinară interzice vânzarea mieilor în același spațiu. Noi suntem producători de lactate și avem și miei de vânzare pe care tot aici îi vom vinde. Noi de când suntem copii aici s-a vândut tot, lapte, brânză, ouă, carne. Am tarabă închiriată pentru brânzeturi și tot aici o să vin și cu miei. Aici știu buzoienii că găsesc miei de Paște, vin și negociază”, a declarat Dana Dobre, comerciant de lactate.

Oamenii sunt hotărâţi să vină în hală, indiferent dacă DSV-ul va autoriza sau nu vânzarea mieilor acolo. Ei sunt convinşi că există un interes ascuns în interzicerea comercializării mieilor în Piaţa Centrală. ”DSV nu ne dă voie, cică nu sunt condiții. Dar cei cu magazine din piață întrunesc condiții.Atâta timp cât domnul director de la Piețe este de acord să vindem în hala de lactate, ar trebui să fim lăsați. Știu un băiat care are 500 de miei. Unde o să îi vândă? Problema e cu ăștia cu magazinele de carne din piață. Cred că sunt niște interese la mijloc”, spune Florin Stoian, crescător de animale.

De săptămâna viitoare ar trebui să fie scoşi la vânzare mieii de Paşti, pentru ca gospodinele să aibă timp suficient pentru prepararea bucatelor. Din spusele crescătorilor preţul kilogramului de carne de miel va fi în jurul a 20 de lei.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.