vineri, 29 septembrie, 2023

Două ore a durat protestul de luni al transportatorilor din Buzău

Două ore a durat protestul de luni al transportatorilor din Buzău

Facebook
Twitter
Email

Peste o sută de TIR-uri au staţionat, de la ora 6 dimineaţa, pe segmentul dintre Dedeman şi Fabrica de Bere a şoselei de centură a Buzăului, transportatorii fiind nemulţumiţi în primul rând de introducerea accizei la motorină. Camioanele au fost oprite pe banda de urgenţă a drumului European, până la ora 8.  Coloana de autotrenuri a ocupat un tronson de aproape 4 kilometri al şoselei de centură şi a fost supravegheată de poliţişti şi jandarmi. Circulaţia rutieră nu a fost perturbată, întrucât TIR-urile au fost parcate pe banda de urgenţă.

”Protestul a fost autorizat de către autorităţi pentru numai două ore şi am respectat termenii. Au fost transportatori din Buzău şi localităţi limitrofe, dar şi din judeţele Vrancea şi Bacău, chiar şi de la Chişinău, pentru că revendicările noastre îi vizează şi pe ei. Am hotărât ca transportatorii care aveau marfă în momentul începerii protestului să-şi onoreze comenzile apoi să sisteze activitatea până când vom avea un răspuns de la autorităţi. Ţinem legătura permanent cu cei din ţară şi deocamdată rămânem pe baricade, în sensul că oprim transporturile”, ne-a declarat Laurenţiu Banu, de la Asociaţia FORT Buzău.

O delegaţie a protestatarilor a fost invitată la ora 9, în cabinetul Prefectului Gabriel Baltă, pentru a prelua lista revendicărilor şi a o transmite Ministerului Transporturilor.

Confederaţia Naţională Rutieră anunţa, în 5 decembrie, că din 9 decembrie transportatorii rutieri de mărfuri opresc activitatea, pe termen nelimitat, susţinând că „au epuizat toate căile diplomatice” în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă „lovitură” din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi.

Potrivit CNR, în ultimele luni, patronatele din transporturi au transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, incluzând şi soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale confederaţiei nu au primit răspuns, iar ministru Ramona Mănescu „a refuzat întâlnirile cu reprezentanţii patronatelor membre CNR”.

Pe de altă parte, transportatorii rutieri de mărfuri susţin că mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanţilor, prin creşterea accizei şi prin noua taxă de 7 eurocenţi.

În 22 mai, transportatorii rutieri au renunţat la protestul anunţat, după o întâlnire de câteva ore cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative.

Reprezentanţii CNR au cerut Guvernului corectarea „anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de corupţie şi un dialog constructiv”. Aceştia au criticat existenţa unor suprapuneri legislative şi situaţiile în care mai multe acte normative reglementează aceleaşi situaţii.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România are 13.000 de membri, operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.