joi, 18 iulie, 2024

Dezastru pentru agricultorii buzoieni. Excedentul de grâu a făcut ca prețul acestuia să scadă cu 20 la sută

Dezastru pentru agricultorii buzoieni. Excedentul de grâu a făcut ca prețul acestuia să scadă cu 20 la sută

Facebook
Twitter
Email

Un an bun pentru producţia de grâu nu aduce neapărat bucurie pentru fermieri. Este situaţia paradoxală în care se află cultivatorii de grâu buzoieni care spun că preţul oferit de cumpărători, de 165 de euro pe tonă, este aproape o bătaie de joc. Cum mulţi dintre fermieri nu au silozuri ca să-şi depoziteze producţia, sunt nevoiţi să o vândă la preţ de nimic. Bărăganul buzoian e în plină campanie de recoltare a grâului. S-a recoltat puţin peste 11% din suprafaţa totală cultivată cu grâu din judeţ iar producţia medie este undeva la 2 tone la hectar. După prima săptămână din iulie, preţul pe bursă este de până în 700 de lei tona (157 de euro), un preţ care le dă fiori reci fermierilor.

Fermierii spun că, în ritmul în care preţul scade de pe o zi pe alta, sunt nevoiţi să aştepte şi să depoziteze grâul. „Anul acesta, preţul este cu 20 la sută mai mic, deşi producţia este mai mare cam cu 20 la sută. Nu îl putem vinde la preţul acesta, aşteptăm să primim un preţ mai bun pentru grâu. Pentru agricultorii care obţin producţie de peste 5 – 6000 de kilograme la hectar, este cât de cât rentabil, însă ca să obţii o asemenea producţie, îţi trebuie cheltuială mult mai mare pe hectar”, spune Gabriel Buga, un fermier din judeţul Buzău.
Proiecţiile Ministerului de resort arată o recoltă totală la nivel naţional de aproape 7 milioane de tone, cu 40% peste nivelul de anul trecut, atunci când condiţiile meteo nefavorabile au tras în jos producţia.
Cotaţia grâului este cu 21% mai mică faţă de acum doi ani, spun statisticile Ministerului Agriculturii. De altfel, cifrele publicate de Ministerul Agriculturii sunt prima confirmare oficială a scăderii accelerate a preţului grâului.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.