duminică, 8 septembrie, 2024

De ce mierea de salcâm este mai scumpă decât celelalte tipuri de miere. Ar putea costa și mai mult anul acesta

De ce mierea de salcâm este mai scumpă decât celelalte tipuri de miere. Ar putea costa și mai mult anul acesta

Facebook
Twitter
Email

Mierea de salcâm, apreciată de consumatori pentru aroma și starea sa lichidă care se menține pe o perioadă îndelungată de timp, costă în această perioadă cu circa cinci lei mai mult decât celelalte sortimente apicole florale. Diferența de preț ar putea însă crește, deoarece, spun crescătorii de albine, salcâmul a făcut mai puțină floare, în această primăvară.

Apicultorii vând cu 25 de lei kilogramul de miere, pentru cantități mari, iar în magazine depășește 40 de lei kilogramul. Este mai scumpă decât celelalte sortimente de miere florală, pentru că are câteva calități în plus, dar și pentru că floarea de salcâm s-a găsit mai greu anul acesta.

Salcâmul începe să înflorească la jumătatea lunii mai și, în funcție de altitudine și condițiile pedoclimatice, florile sale pot fi găsite până în iunie. Sunt două săptămâni de la prima înflorire până la ultima scuturare a florii, perioada în care pădurile de salcâm sunt invadate de albine.

În această primăvară, spun apicultorii, au fost mai puține flori viabile pe ramuri, din cauza nopților cu temperaturi scăzute. Potrivit specialiștilor în pomicultură, multe flori au avut pistilul necrozat, compromis, de pe o ramură cu circa 20 de flori, doar trei, patru fiind viabile.

„În prima parte a anului, pentru salcâm a mers foarte prost. A fost deteriorată aproape total floarea de salcâm, în schimb a fost o producție destul de bună la deal. La munte a fost cea mai bună producție la mierea de salcâm. În general, suntem mulțumiți, dacă ținem cont că au fost condiții grele”, spune Alina Constantin, apicultor din Zărnești, județul Buzău.

Mierea de salcâm este cunoscută pentru aroma sa parfumată și consistența delicată. Este adorată de copii și recunoscută ca un tonic benefic pentru sănătate. Culoarea mierei de salcâm poate varia de la incoloră până la o nuanță ușor galben pal, în funcție de fagurii din care este extrasă și de polenul provenit de la alte flori pe care albinele l-au colectat alături de polenul florilor de salcâm, cum ar fi măceșul sau păducelul.

Mierea de salcâm se numără printre cele mai apreciate tipuri de miere de albine, deoarece prezintă un conținut ridicat de fructoză în raport cu glucoza, ceea ce îi conferă proprietatea de a cristaliza mai târziu.

„Este mult mai parfumată, este potrivită și pentru diabetici, având un conținut cât trebuie de glucoză. În general este foarte căutată în detrimentul celorlalte sortimente pentru că ea rămâne lichidă mult timp, dacă este păstrată în condiții decente și nu este amestecată cu alt sortiment de miere. Rămâne așa o perioadă îndelungată, nu-și schimbă nici compoziția, nici culoarea, nici aspectul”, ne explică Alina Constantin.

Mierea de salcâm este o sursă bogată de vitamine, enzime, aminoacizi și minerale, fiind apreciată pentru capacitatea sa de a oferi organismului energie și substanțe hrănitoare. Conține o cantitate mai mică de polen în comparație cu mierea de tei și mierea polifloră, fapt care o face apreciată de persoanele cu alergii la polen.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.