marți, 19 martie, 2024

Cum influențează vremea capricioasă legumicultura. Vom avea verdeţuri şi legume mai devreme şi mai ieftine

Cum influențează vremea capricioasă legumicultura. Vom avea verdeţuri şi legume mai devreme şi mai ieftine

Facebook
Twitter
Email

Vremea capricioasă din ultimii ani, în special lipsa zăpezilor cu care eram obişnuiţi, îşi pune serios amprenta asupra culturilor. Potrivit specialiştilor, acest lucru are atât efecte negative asupra culturilor din câmp, dar și influențe pozitive: căldura favorizează legumele și verdețurile din sere și solarii și putem avea mai devreme și mai ieftine produse românești pe piață.

Specialiştii în horticultură au început încă de anii trecuţi să studieze în ce fel afectează vremea capricioasă culturile. Acum sunt oscilații mari de temperatură într-o perioadă în care trebuia să avem zăpadă, iar plantele să intre în repaus. O primă concluzie este aceea că agricultorii vor avea necazuri din cauza dăunătorilor care nu au fost eradicaţi de ger şi zăpadă.

”Așa cum vedeți, sunt oscilații mari de temperatură, când scăzute, când ridicate, și au predominat cele ridicate, nu cele specifice acestei perioade. Trebuia să avem covor de zăpadă, plantele să intre în repaus, însă aceste oscilații termice nu ajută lumea vegetală ci dimpotrivă o dezechilibrează”, spune cercetătorul Costel Vânătoru, de la Stațiunea de Dezvoltare Legumicolă Buzău.

Chiar dacă am fi tentaţi să credem că lipsa zăpezilor şi a gerului cu care am fost obişnuiţi ar aduce numai necazuri, nu este chiar aşa. Un aspect pozitiv este faptul că în această perioadă şi la astfel de temperaturi, culturile din spațiile protejate se dezvoltă mai repede şi fără aport prea mare de căldură.

”Nu trebuie să intrăm în panică pentru că avem și părți pozitive. Aceste temperaturi ridicate favorizează dezvoltarea armonioasă a plantelor care sunt cultivate în spații protejate, sere și solarii, în special legume și verdețuri. S-ar putea în primăvara aceasta să avem legume proaspete ceva mai devreme decât în anii trecuți și cu cheltuieli ceva mai reduse. Temperaturile ridicate scad prețurile de producție, pentru că se știe că încălzirea spațiilor protejate costă foarte mult”, declară Costel Vânătoru.

În aceste condiţii climatice şi copacii vor intra în vegetaţie mai devreme. Periculos va fi dacă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, vor fi periaode de ger în lunile în care aceştia înfloresc.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.