Consiliul Județean va implementa un nou plan de management integrat al deșeurilor pentru județul Buzău

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a precizat la finalul ședinței ordinare de Consiliu Județean că a fost invitat la București împreună cu reprezentanții orașului Nehoiu pentru a discuta despre posibilitatea elaborării unu nou de management integrat al deșeurilor pentru județul Buzău.

„Am fost invitat la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a da niște expli­cații pe planul de strategie de management al deșeurilor, împreună cu o altă unitate administrativ-teritorială, orașul Nehoiu, pentru că neapărat trebuie să implementăm acest proiect, căci altfel comunitățile au de suferit. Și așa sunt ceva probleme în orașul Nehoiu, trebuiau să închidă groapa de gunoi încă de anul trecut, din anumite motive tehnice, și spun acest lucru pentru că trebuie să învețe toată lumea să fie coerentă: în mandatul trecut, mai multe unități administrativ-teritoriale s-au retras din asociația de dezvoltare intercomunitară, nu știu motivele, iar prin această retragere a picat proiectul. Noi, la vremea res­pectivă, am atenționat orașul Nehoiu, orașul Pogoanele și municipiul Râmnicu Sărat, motivația lor a fost că își fac serviciu propriu, proiectul a căzut, și în acest moment sunt în situația de a închide aceste gropi. Între timp și-au revenit, au intrat în această asociație de dezvoltare intercomunitară și, împreună cu această asociație, noi implementăm proiectul, în fapt Master-Planul pentru deșeuri, și, bineînțeles că pe aceeași axă 2014-2020, pe fonduri europene“, a spus președintele Consiliului Județean.

În 2008, autoritățile județului au demarat procedurile pentru implementarea, cu fonduri europene, a unui plan integrat de gestionare a deșeurilor, în valoare de 37 milioane de euro, însă în 2015, proiectul a picat din cauză că orașele Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu și comuna Gălbinași au hotărât să se retragă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară.

Anul trecut, orașele Râmnicu Sărat și Nehoiu s-au întors în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și se va încerca elaborarea unui nou proiect fără participarea municipiului Buzău.

Fii Reporter