Compania buzoiană GreenFiber International investește 35 milioane de euro în a treia fabrică de fibră sintetică din material reciclat

GreenFiber International, parte din grupul integrat de reciclare Green Group Buzău, devine cel mai mare producător european de fibre sintetice, prin investiția a 35 milioane de euro în a treia capacitate de producție de fibră sintetică din 100% material reciclat. Noua unitate de producție va fi amplasată în Urziceni, județul Ialomița, pe fosta platforma industrială a ROFEP, achiziționată de către GreenFiber.

Cu o capacitate de producție de 30.000 de tone pe an de fibră sintetică, noua fabrică va fi operațională în primul trimestru al anului 2017.

Totodată, compania are în vedere o nouă investiție pentru dublarea capacității din Urziceni până în anul 2018, iar la finalizarea proiectului, capacitatea totală de producție a GreenFiber International va fi de 113.000 de tone/an, însumând și operațiunile celorlalte două fabrici din Buzău și Iași. Noua fabrică din Urziceni va avea activitate permanentă, fiind create locuri de muncă pentru locuitorii orașului, precum și pentru cei din localitățile învecinate. La finalizarea proiectului din Urziceni, GreenFiber va avea peste 1000 de angajați în România.

„Chiar dacă cererea pentru fibră din partea clienților noștri era în creștere, deschiderea noii unități a fost posibilă doar ca urmare a unor investiții anterioare cu rol de a îmbunătăți fluxurile superioare de aprovizionare. În perioada 2013 – 2015, am investit 23 milioane de euro, parte din sumă mergând către crearea unei infrastructuri funcționale de colectare pentru creșterea volumului deșeurilor PET curate și necontaminate. Totodată, am mărit capacitățile operaționale ale liniilor care procesează deșeurile PET înainte de a ajunge la GreenFiber sub formă de fulgi”, a declarat Clement Hung, CEO al companiilor din Green Group.

În cadrul procesului de producție în GreenFiber, fulgii PET rezultați din sortarea, măcinarea și spălarea ambalajelor PET sunt topiți în filamente subțiri și transformați în fibră sintetică, un material care se aseamănă cu lâna. Pentru ca fabricile GreenFiber să funcționeze la capacitate maximă, vor fi procesate anual 162.000 de tone de sticle PET, depășind volumul anual de PET-uri puse pe piața din România.

„GreenFiber e pregătită să facă față competiției puternice din partea producătorilor consacrați din Europa și mai ales din Asia. Dar ca să rămânem competitivi, trebuie să putem livra volume mari de fibră de primă calitate, care se pot obține doar din sticle PET curate. Iar pentru a obține această calitate a deșeurilor, am investit în propria infrastructură de colectare, SIGUREC. Astăzi, avem 161 de puncte fixe și mobile în 36 de orașe din România și înregistrăm o creștere lunară în colectare de 10%.

Chiar și așa, din cauza lipsei infrastructurii municipale de colectare din România și pentru că nu ajung suficiente cantități de PET în fabrică, 55% din materia primă o importăm din Europa. Totodată, avem în vedere o investiție în Orientul Mijlociu, care să acopere deficitul de resurse din piața europeană, a adăugat Clement Hung.

GreenFiber vinde fibra sintetică în principal către export, în țări precum Germania, Italia, Danemarca, Republica Cehă, Belgia, Slovenia, Turcia și Ungaria. Cei mai importanți clienți sunt companii din industria auto, care folosesc fibra în componența textilelor de interior ale mașinilor sau pentru sistemele de filtrare. Totodată, fibra este materie primă pentru industria de igienă, intrând în componența umpluturilor de scutece de bebeluși, a șervețelelor umede sau a plasturilor. Se mai folosește în industria produselor de mobilier, ca și umpluturi pentru canapele, perne sau pilote, cât și în construcții, pentru panouri de izolație, membrane de acoperișuri sau membrane geotextile.

GreenFiber are o istorie bogată în România. Prima fabrică a fost lansată în 2005 la Buzău, urmată de fabrica de la Iași, în 2007, care a fost dezvoltată pe platforma industrială a fostei Terom Iași, în trecut unul dintre cei mai puternici producători europeni de fibră sintetică. GreenFiber, noua industrie care a înlocuit Terom, produce astăzi de 10 ori mai mult, dar a marcat și începutul unei perioade moderne în care resursele naturale, petrolul, ca materie primă, au fost înlocuite cu deșeurile ca resursă regenerabilă. Atât orașul Iași, cât și Buzăul, au beneficiat de locurile de muncă și oportunitățile economice oferite de GreenFiber, devenind puternici poli industriali.

GreenFiber va continua investițiile în dezvoltarea capacităților de producție, vizând poziția de lider mondial în producția de fibră sintetică din material reciclat.

Înființată în anul 2005 la Buzău, GreenFiber International este primul producător din România de fibră sintetică din 100% material reciclat. Cu unități de producție la Buzău și Iași, GreenFiber livrează la momentul de față 60,000 de tone/an de fibră sintetică din deșeuri PET reciclate.

Compania face parte din parcul integrat de reciclare Green Group, alături de companiile: GreenTech (cel mai mare procesator european pentru deșeuri PET), GreenWEEE International (cea mai mare fabrică din România de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice), GreenLamp Reciclare (singură fabrică din România care procesează echipamente de iluminat), GreenGlass Recycling (cea mai mare fabrică de procesare a deșeurilor de sticlă), Total Waste Management (furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor și operatorul proiectului de colectare inteligentă, SIGUREC).

SIGUREC, de la expresia sigur reciclat este un proiect de colectare selectivă al Green Group care s-a dezvoltat în etape, începând din 2012. Atunci s-a amplasat un aparat automatizat în incinta Ministerului Mediului, odată cu semnarea unui Acord Voluntar între Minister, reciclatori și retaileri, iar în prezent rețeaua SIGUREC include un număr de 161 puncte fixe și mobile de colectare în 36 de județe din România.

Soluțiile SIGUREC oferă transparenţă şi trasabilitate digitală pentru deşeurile colectate, oferind utilizatorilor și recompense sub forma voucherelor de reduceri la cumpărături. Pe parcursul ultimilor trei ani, SIGUREC s-a transformat într-o reţea de soluţii la nivel naţional (staţii de colectare de interior – SIGUREC IN, staţii de colectare de exterior – SIGUREC PRIME, serviciu de colectare din fața casei – SIGUREC Mobil sau colectare la sursă – SACII SIGUREC).

Fii Reporter