vineri, 12 iulie, 2024

Cine sunt buzoienii care culeg primii struguri de masă românești

Cine sunt buzoienii care culeg primii struguri de masă românești

Facebook
Twitter
Email

Piețele și supermarketurile sunt pline de fructe și legume de import aduse din zonele calde, pentru că la noi au o perioadă scurtă de coacere, vara și toamna. Sunt însă din ce în ce mai mulți fermieri români care își fac curaj și înființează culturi cu producție în extrasezon, ca să aibă recoltă pe o durată mai mare de timp.

O familie de legumicultori buzoieni, de exemplu, culege în aceste zile primii struguri de masă produși în solar, care s-au copt cu două luni mai devreme decât cei din podgorii.

Anul trecut, în luna mai, Claudiu Breazu, un legumicultor din Glodeanu Sărat, a plantat vița de vie în solariile în care produce castraveți și roșii. Butucii de vie s-au dezvoltat în paralel cu legumele, beneficiind de căldura sobelor și de protecția oferită de foliile solarului.

Legumicultorul buzoian s-a bucurat de o surpriză plăcută la prima recoltă, obținând ciorchini mari și frumoși, de 2-3 kilograme fiecare. Se pare că această cultură este mai profitabilă decât legumele, cel puțin la prima vedere.

„Nu știu cât de profitabilă. Fiind primul an, producția nu este super mare. Strugurele știm că după anul patru dacă sunt profitabili, dar începutul promite”, spune Claudiu Breazu, fermier.

Ferma din Glodeanu Sărat are contract de livrare către un lanț de supermarketuri, iar strugurii din Buzău vor ajunge la consumatori ambalați în caserole de câte 500 de grame.

„Prima dată, primul an. Sunt nemnaipomeniți, sunt destul de gustoși, aromați”, declară Gina Breazu, legumiocultor.

Primii struguri din podgoriile României apar, de obicei, la sfârșitul în august. Zonele cele mai cunoscute pentru producția timpurie de struguri sunt sudul și sud-estul României, precum și dealurile subcarpatice.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.