duminică, 8 septembrie, 2024

Cea mai mare mină urbană din România își mărește capacitatea. Ce rol are investiția

Cea mai mare mină urbană din România își mărește capacitatea. Ce rol are investiția

Facebook
Twitter
Email

Într-o perioadă în care se vorbește din ce în ce mai mult despre scăderea resurselor și o criză a materiilor prime, reciclarea capătă o importanță din ce în ce mai mare. Sticla, plasticul, cuprul, fierul sau freonul sunt câteva dintre materiile prime obținute pe platforma Frasinu, municipiul Buzău, a celui mai mare reciclator din sud-estul Europei.

Lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice în România, un important grup de companii din industria verde a finalizat a treia fabrică de reciclare a acestor tipuri de deșeuri. Odată cu pornirea noilor linii de procesare, capacitatea totală de reciclare a ajunge la 140.000 de tone pe an.

Noua investiție, realizată în platforma industrială Frasinu, din Buzău, cuprinde și extinderea cu 35.000 mp a zonei de producție si logistică, precum și amenajarea unei parcări echipate cu stații de încărcare pentru vehiculele electrice și una pentru camioane. De asemenea, a fost dezvoltat și un spațiu modern de birouri, care operează eficient și sustenabil datorită unui sistem avansat de climatizare, încălzire și filtrare a aerului.

Cu o investiție de 75 de milioane de lei pentru achiziționarea celor mai avansate instalații de reciclare, compania, cu prezență în Buzău din anul 2009 și în Câmpia Turzii din anul 2017, își mărește capacitatea cu 40%. Noua fabrică, localizată pe platforma industrială Frasinu, din Buzău, oferă o soluție completă pentru reciclarea frigiderelor și a altor deșeuri de uz casnic și industrial.

”Într-un context global în care se produc anual peste 50 de milioane de tone de deșeuri electronice, este evident că avem nevoie de o soluție în abordarea acestei probleme complexe. Investiția noastră nu este doar un angajament financiar, ci constituie un element fundamental al strategiei de a promova economia circulară la nivel european”, a transmis Marius Costache, reprezentantul companiei de reciclare a deșeurilor electronice și electrice.

Grupul de companii de pe platforma insustrială Frasinu este cea mai mare mină urbană din România. „Mina urbană” este termenul care definește, mai nou, platformele care închid circuitul de reciclare prin valorificarea componentelor, precum plasticul, sticla sau metalele.

Fabrica din Buzău colectează și reciclează toate tipurile de deșeuri alimentate electric sau cu baterii. Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilității producătorului, retaileri de electronice și electrocasnice, firme de salubritate, colectori, cât și prin contracte cu mari producători.

Metalele care provin din circuite și cabluri merg la retopit, sticla este refolosită și ea, plasticul este măcinat și trimis spre liniile pentru producerea de granule sau fibre sintetice. Fiecare obiect este refolosit într-un procent foarte mare, peste 90 la sută. Compania acordă, de asemenea, o atenție deosebită pentru recuperarea substanțelor periculoase, inclusiv uleiuri, agenți refrigeranți și de expandare.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.