Buzăul, în topul județelor cu șomaj ridicat, din cauza numărului mare de beneficiari ai ajutoarelor sociale

Buzăul rămâne printre judeţele cu mulți șomeri. Numărul cetăţenilor fără serviciu este umflat şi de efectivul mare de beneficiari ai ajutorului social. Dintre cei 18.000 de buzoieni aflati într-o formă de plată, aproape 16.000 se încadrează în parametrii Legii 416.

Rata şomajului în judeţ, mai ales în lunile de iarnă, este printre cele mai mari din ţară. Conform statisticilor AJOFM, la sfârşitul lunii trecute, unul din zece cetăţeni ai judeţului nu avea loc de muncă.

Grosul buzoienilor fără un loc de muncă nu este dat, însă, nici de absolvenţii unei forme de învăţământ, nici de şomerii aflaţi în plată, ci de beneficiarii venitului minim garantat. Judeţul Buzău înregistrează 16.000 de cetăţeni care beneficiază de Legea 416.

Rata şomajului în judeţ ar fi putut fi şi mai mare, odată cu venirea sezonului rece, care consemnează sfârşitul slujbelor sezoniere în construcţii şi agricultură. Totuşi, luna noiembrie a înregistrat la nivel de judeţ un număr mare de încadrări în piaţa muncii. 800 de persoane, foşti şomeri, şi-au găsit un loc de muncă.

Reprezentanţii AJOFM susţin că cele mai mari probleme sunt înregistrate în bazinele de ocupare Pătârlagele şi Nehoiu. La polul opus, se situează municipiul reşedinţă de judeţ, unde rata şomajului se menţine la un nivel decent, sub 3 procente.

Fii Reporter