Primele animale omorâte de boala limbii albastre. Maladia s-a extins în 49 de gospodării

Joi dimineață, au fost înregistrate primele cazuri de mortalitate provocată de boala limbii albastre, o maladie semnalată pentru prima oară în țara noastră și care afectează numai rumegătoarele. Boala a ucis o oaie de la o stână din comuna Siriu și o vacă, din gospodăria unui sătean din CA Rosetti, care susține că avea simptomele bolii. 

Potrivit Prefecturii Buzău, numărul focarelor a crescut într-o singură zi de la 29, câte erau pe 27 august, la 49 de focare, după confirmarea tuturor suspiciunilor. Sunt afectate de boală 52 de bovine și 18 ovine de pe raza județului Buzău.
 
Mai grav este că au apărut semne ale maladiei și în zona de câmpie a județului, unde creșterea animalelor este una dintre ocupațiile de bază ale oamenilor. Un sătean din comuna CA Rosetti a anunțat, joi, la Primărie că i-a murit o vacă, după ce mai multe zile a fost în stare de agonie și prezenta semne ale bolii limbii albastre. Medicii veterinari s-au deplasat în gospodăria indicată ca posibil focar de infecție, pentru a recolta probe care să fie analizate în laboratorul DSV.
 
Cel puțin o oaie a fost ucisă de ”Bluetongue”, în județul Buzău
 
Un cioban din Valea Neagră, comuna Siriu, le-a comunicat autorităților în urmă cu două săptămâni că are animale bolnave. Două au murit și au fost incinerate de proprietar, săptămâna trecută, înainte să le fie prelevate probe pentru analize, iar alte două oi au murit în zilele de marți și miercuri. Dintre acestea, doar una era contaminată cu virusul bolii limbii albastre, spun medicii veterinari care au prelevat probe de la animale înainte ca acestea să moară .
 
”Oficial, doar o oaie a murit din cauza acestei boli, însă proprietarul spune că toate cele patru animale moarte aveau cam aceleași simptome”, a declarat Corneliu Dumitrescu, primarul comunei Siriu.
Fii Reporter