Avem mai puțină miere pe piață, dar mai dulce. Vremea capricioasă a dat bătăi de cap apicultorilor

Mierea este bună, dar mult mai puțină decât anii trecuți! Asta susțin apicultorii buzoieni, care spun că scăderea producției a fost generată de vremea nefavorabilă care a afectat „dramatic” efectivele de albine. Crescătorii de albine susțin, totusi, că mierea nu va lipsi de pe piață, dar ar putea fi mai scumpă.

Apicultorii sunt extrem de nemulțumiți de producția de miere din acest an. Potrivit acestora, producția slabă a fost generată de vremea nefavorabilă, cu schimbări de la o zi la alta. Producţia de miere a fost de 20-22 de kilograme, în medie, la fiecare stup, mult sub cea din anii trecuți.

Crescătorii de albine din județul Buzău spun că din cauza producției slabe din acest an, există posibilitatea ca prețul mierii să crească în următoarea perioadă.

”Totul pornește de la capriciile vremii din primăvară care au făcut ca floarea să nu producă nectar suficient. Producția este foarte slabă iar ca efect ar fi creșterea artificială a prețului la miere. Apiculotirii recurg la acest lucru ca să își recupereze investițiile”, spune Mihăilă Prahoveanu, președintele Asociației Apicultorilor din Buzău.

O altă nemulțumire a apicultorilor buzoieni vizeaza modul in care sunt tratati de autoritati. In marile piețe buzoiene, nu există sectoare special destinate producătorilor de miere, așa cum există în alte orașe. Anul apicol s-a încheiat deja, iar, in această perioadă, apicultorii pregătesc familiile de albine pentru iernat.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI