Autostrada Buzău – Brăila – Galați, în faza licitației pentru studiul de fezabilitate

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale aşteaptă în iulie oferte pentru studii de fezabilitate necesare construcţiei a circa 430 kilometri de autostradă. Printre acestea se găsește şi studiul necesar construcţiei autostrăzii Buzău – Brăila – Galaţi cu o lungime de 120 kilometri.

Luna trecută, Guvernul României anunţa prin vocea premierului Victor Ponta intenţia de a construi autostrada care să asigure legătura Munteniei cu Dobrogea prin judeţele Buzău, Brăila şi Galaţi. Proiectul este unul complex şi vizează, pe lângă construcţia unei autostrăzi, un port, un pod, un terminal intermodal şi un aeroport. 
 
Important este că punctul de plecare al proiectului va fi în judeţul Buzău. “Vorbim de un lucru absolut necesar de a lega Dobrogea de Galaţi, de Brăila, fie prin pod, fie prin tunel, numai să le legăm o dată. Ceea ce este important este faptul că România a primit pentru perioada 2014-2020 o sumă de aproape 1,2 miliarde euro. Toţi aceşti bani vor fi folosiţi pentru un singur proiect – autostradă, port, pod şi aeroportul Tulcea. În acest mod a plecat cererea noastră la Bruxelles şi în mod sigur va fi aprobată şi practic din toamnă putem să venim cu proiectul acesta complex, care presupune o infrastructură care va lega până la Buzău pe autostradă, după aceea aici port şi terminal intermodal, pod şi mai departe până la aeroportul din Tulcea”, spunea la începutul lunii trecute premierul Victor Ponta, în cadrul unei vizite efectuate în judeţul Galaţi.
 
CNANDR a lansat procedurile necesare pentru licitaţiile privind studiile de fezabilitate pentru mai multe proiecte. Mai exact, Compania aşteaptă ofertele luna viitoare şi vizează revizuirea studiilor de fezabilitate pentru autostrăzile Târgu Mureş – Ditrău (91 kilometri), Ditrău – Târgu Neamţ (118 kilometri) şi Târgu Neamţ (Paşcani) – Iaşi – Ungheni (100 kilometri), precum şi elaborarea studiului necesar construcţiei autostrăzii Buzău – Brăila – Galaţi (120 kilometri).
 
Cele patru contracte au o valoare totală estimată cuprinsă între 153 milioane lei şi 181 milioane lei (41,1 milioane euro), inclusiv TVA, valoarea maximă incluzând şi sume pentru achiziţia unor servicii similare, potrivit anunţurilor CNADNR. Contractele, cu termen de un an de la adjudecare, vor fi atribuite prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai mic. Cererile de participare sau ofertele pot fi depuse în perioada 16 – 18 iulie.
 

Fii Reporter