Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au reușit să aclimatizeze leușteanul uriaș, care poate atinge și doi metri înălțime. Are o aromă mult mai puternică decât soiul tradițional. „Este o plantă puternic aromată, comparativ cu celelalte soiuri vechi. Deci este de preferat să o avem, o producție bună”, declară cercetătoarea Matilda Popescu, de la BRGV Buzău. Salata picantă și prazul cu gust de usturoi, în curând în piețe Pe lângă proprietățile nutritive, verdețurile pot da o savoare aparte diverselor preparate culinare. Clienții din piețe abia așteaptă să încerce noutățile...
Citeste mai multCel mai nou usturoi românesc este la fel de mare și arătos ca cel de import, dar cu aroma și iuțeala specifice soiurilor locale. Danubius, așa cum a fost botezat noul usturoi, a fost creat în laboratoarele Băncii de Gene din Buzău, la cererea unui fermier din Râmnicu Sărat. „Este foarte bine dezvoltat, capacitatea lui de producție este foarte bună, ajungând la opt, zece, maxim 12 tone la hectar. S-a comportat foarte bine la condițiile climatice din acest an”, declară Vali Jecu, fermier din Râmnicelu. Valentin Jecu este cel mai mare...
Citeste mai multPiețele și supermarketurile sunt pline de fructe și legume de import aduse din zonele calde, pentru că la noi au o perioadă scurtă de coacere, vara și toamna. Sunt însă din ce în ce mai mulți fermieri români care își fac curaj și înființează culturi cu producție în extrasezon, ca să aibă recoltă pe o durată mai mare de timp. O familie de legumicultori buzoieni, de exemplu, culege în aceste zile primii struguri de masă produși în solar, care s-au copt cu două luni mai devreme decât cei din podgorii. Anul...
Citeste mai multMai multe ferme din zona Pogoanele, Buzău, au început să experimenteze cu succes culturile de cartofi pe mari suprafețe, anterior ocupate de bostănării. Testele inițiale s-au dovedit promițătoare, astfel încât Buzăul ar putea deveni un nou centru important pentru cultivarea cartofilor, rivalizând cu zonele consacrate precum Dâmbovița și Covasna. Agricultorii din Pogoanele muncesc de când se știu în bostănării, la plantat, întreținut și recoltat pepeni. De ceva vreme, îi găsim la cartofi, o cultură din ce în ce mai prezentă în zona de câmpie Buzăului. „Cartofii îi muncești mai ușor. La...
Citeste mai multSeceta și căldurile sufocante pun agricultura pe butuci. Fermierii din Bărăgan au ajuns la finalul treieratului și se crucesc când constată ce producții înregistrează la grau. Au ajuns să recolteze de aproape zece ori mai putin decat in alti ani. Bogdan Cățoi, fermier din comuna buzoiană Smeeni, a încheiat treieratul zilele trecute. Spune că a obținut câteva sute de kilograme la hectar, de aproape zece ori mai puțin decât ar fi fost normal. „Foarte slab! Câteva boabe, seceta își spune cuvântul din nou. Pentru noi a fost un dezastru. Am reușit...
Citeste mai multComisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Buzău a desfășurat recent șase acțiuni de control la comercianții de legume și fructe din județ. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 40.000 lei pentru o serie de abateri constatate. Printre neregulile identificate se numără: Comercializarea de legume și fructe depreciate calitativ, prezentând modificări organoleptice, pete, mucegai sau umiditate excesivă în ambalaj. Comercializarea unor legume și fructe nesortate corespunzător, fragmentate, deshidratate sau cu urme de alterare, necorespunzând nivelului de calitate indicat pe etichetă. Nerespectarea condițiilor de depozitare a legumelor...
Citeste mai mult