Ziua Porților Deschise, printre ruinele sanctuarului dacic de la Gruiu Dării

Ziua Porților Deschise, pe șantierul arheologic de la Gruiu Dării, comuna Pietroasele. Deși o bună parte din drum trebuia străbătută pe jos sau cu maşini de teren, situl arheologic a atras un număr mare de vizitatori. În acest loc, dacii efectuau diferite ritualuri, după care depuneau ca ofrandă obiecte pe care le foloseau în viaţa de zi cu zi.

Oaspeții au început să apară pe șantierul arheologic încă de la orele deschiderii. Primii au fost elevii din comuna Pietroasele care au venit însoțiți de cadrele didactice, hotărâte să le prezinte tinerilor o lecție de istorie în natură. Înainte de a-şi picta pe faţă simboluri antice, copiii din Pietroasele au vizitat şantierul propriu-zis, unde săpăturile scot la iveală ce a mai rămas din obiectele pe care dacii le puseseră acolo.

Pe șantierul arheologic din Pietroasele sutele de vizitatori au văzut situații de săpătură, complexe arheologice nou descoperite, precum zidul din incinta cetățeii dacice, locuințe, vetre, gropi de provizii din diferite perioade istorice.

20663754_1746662345361646_781968735060580316_n

Totodată au fost vernisate și expoziții de arehologie care conțin artefacte descoperite de curând pe șantierul arheologic Gruiu Dării, precum și o expoziție în imagini. Turiștii veniți astăzi pe șantierul arehologic au avut ocazia să mai viziteze castrul roman de la Pietroasele sau locul descoperirii tezaurului Cloșca cu puii de aur.

Împrejurimile comunei Pietroasele sunt încărcate de istorie iar descoperirile arheologice sunt numeroase. Unele dintre ele pot fi vizitate dar, cele mai multe sunt îngropate la loc, pentru a fi conservate.

Fii Reporter
Loading...