VIDEO Unul dintre cei mai mari handbaliști, Cornel Penu, a revenit în Buzău, la invitația primarului Constantin Toma

A revenit la Buzău unul dintre cei mai buni handbaliști din istorie. Cornel Penu a fost protagonistul unor evenimente organizate la Liceul cu Program Sportiv și la Palatul Comunal. Fostul portar, de două ori campion mondial cu naționala României, a început să joace handbal la Buzău.

Buzăul locul în care Cornel Penu, născut pe 16 iunie 1946, în Galați, și-a petrecut copilăria și adolescența.

După debutul de la Buzău, Penu și-a continuat cariera prodigioasă la Galați și apoi la Dinamo București, fiind jucător de bază și la echipa națională.

Portarul de aur al handbalului românesc a devenit personalitatea lunii iunie, desemnată de Primăria Buzău în proiectul privind promovarea personalităților buzoiene.

Momentele încărcate de emoții puternice i-au stârnit marelui sportiv amintiri plăcute despre perioada în care juca în echipa națională a României pe care le-a împărtășit celor prezenți în sală.

„Emoțiile sunt foarte mari. Vreau să mulțumesc pentru faptul că am ajuns să fac parte din galeria cetățenilor de onoare ai Municipiului Buzău. Cu această ocazie vreau să-i încurajez pe toți sportivii de LPS Buzău și pe băieți și pe fete. Fotbalul mondial a fost dominat în anii 70-80 de Brazilia iar handbalul mondial de România. Eu cred că avem șanse să revenim în elita handbalului mondial cu acești copii. Sunt sigur că printre ei sunt unii care mâine ar putea ajunge campioni mondiali cu naționala României”, a precizat Cornel Penu.

Prezent la evenimentul dedicat personalității sportivului Cornel Penu, primarul Buzăului, Constantin Toma, a declarat că evenimentul face parte din seria de manifestări educative menite să inspire elevii și sportivii buzoieni.

„Buzăul vă iubește și vă mulțumește, domnule Cornel Penu, pentru că ați revenit acasă. Încercăm prin astfel de acțiuni de promovare a unor personalități, să aducem în fața elevilor modele pentru a se inspira. Cornel Penu face parte din această categorie a personalităților remarcabile pe care le-a dat Buzăul”, a pecizat primarul Constantin Toma.

Actiunea de omagiere a fostului campion Cornel face parte dintr-o amplă campanie de promovare a marilor personalităţi buzoiene, din diverse domenii de activitate, demarată de primăria Buzău, în urmă cu 4 ani.

Manifestările au drept scop informarea publicului regional şi naţional, despre valorile umane şi profesionale de excepţie pe care Buzăul le-a oferit ţării şi lumii întregi.

Cornel Penu s-a născut la Galați dar copilăria și adolescența și le-a petrecut la Buzău. A urmat cursurile Școlii Generale nr. 8 , Liceul ”Bogdan Petriceicu Hasdeu”, apoi Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Galați.

În clasa a V-a a fost descoperit de către profesorul de Educație Fizică, fiind cooptat în echipa de handbal a școlii, căștigătoarea locului I pe țară la campionatul școlar din 1962.

A fost și component al echipei Clubului Sportiv Școlar Buzău. A fost selecționat în echipa de tineret a României, campioană mondială de tineret în 1967 în Olanda, în același an a luat medalia de bronz la Vesteras.

În 1965 a căștigat „Trofeul Carpați”, în 1969 a fost campion mondial universitar, iar în 1970 campion mondial la Paris și în 1974 la Berlin. A fost medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Munchen și cu argint la Montreal.

Cornel Penu a ajuns dublu campion mondial cu selecționata de seniori a României în 1970 în Franţa şi în 1974 în Republica Democrată Germană.

Penu este considerat cel mai mare portar de handbal al României din toate timpurile, iar în anii ’70- ’80 a fost considerat timp de ani buni cel mai valoros portar de handbal din lume.

Cornel Penu a făcut parte din lotul echipei naţionale de handbal care a fost medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Montreal în 1976 şi cu bronz la Olimpiada dc la Munchen.

În 1972, a participat la Campionatul Mondial din Danemarca (1978) şi din Republica Federală Germană (1982), fiind selecţionat de peste 200 de ori în echipa naţională a României şi de 3 ori în echipa lumii.

Fii Reporter


Tablouri canvas personalizate - Livrare Gratuita in Buzau