joi, 28 septembrie, 2023

VIDEO Trandafirii înfloriți în octombrie anunță o iarnă grea ? Vezi o ciudăţenie a naturii la Buzău

VIDEO Trandafirii înfloriți în octombrie anunță o iarnă grea ? Vezi o ciudăţenie a naturii la Buzău

Facebook
Twitter
Email

Ciudățenie a naturii la Buzău! Oamenii au şansa să vadă la sfârșitul lui octombrie trandafiri înfloriți cum nu vezi nici în luna iulie. Spectacolul de culoare este prezent în aproape toate cartierele Buzăului. În centrul municipiului, oamenii sunt fascinați de plantele înflorite și se opresc să vadă cu ochii lor minunea. Horticultorii avertizează că astfel de ciudăţenii sunt generate de schimbările climatice din ultimii ani. Fenomenul a fost semnalat la scară mult mai mică în urmă cu doi ani, înainte cumplitei ierni care a îngropat în nămeți zona de câmpie a județului Buzău.

Oamenii trecuţi de prima tinereţe spun că nu au mai văzut aşa ceva, dar că ar fi auzit din bătrâni că acesta este  semnul unei toamne lungi urmată de o iarnă grea. “Eu unul n-am mai văzut așa ceva dar bunicul meu mi-a povestit cu ani în urmă că așa se întâmplă când vine o iarnă grea. Totuși e un spectacol frumos”, ne-a declarat Nicolae Adrian, de 58 de ani.

Deși sunt cele mai încântate de peisaj, femeile spun că se tem să nu se întâmple ceva rău. “Îmi plac foarte mult trandafirii dar e ceva foarte ciudat să-i văd așa frumoși în luna octombrie. Parcă ne-am pregăti de venirea verii și nu de iarnă. Mi-e frică să nu fie un semn rău“, ne-a declarat Gabriela Răduca, de 44 de ani, din Buzău.

Experții nu pot confirma semnele unei ierni dificile, după cum spun bătrânii, dar subliniază că problema este mult mai complexă. Pentru că natura se află în suferință, trandafirii au primit semnale false și au înflorit, fiind un semnal că în țara noastră avem de-a face cu fenomene certe ale încălzirii globale. “Aceste perturbări climatice au schimbat bioritmul plantelor. Fazele lor nu s-au derulat corespunzător și acum pentru că avem de-a face cu un nou val de căldură trandafirii au înflorit din nou. Plantele sunt veriga de jos a lanțului trofic și sunt în relație direct cu factorii de vegetație, simt foarte bine că ceva nu este în regulă”, spune Academicianul Costel Vânătoru.

Potrivit unor măsurători realizate pe durata a o sută de ani, media temperaturii la Buzău a crescut cu 0,8 grade Celsius într-un secol.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.