VIDEO Jandarmii montani și aviatorii de la Boboc au ”înălțat” tricolorul într-un mod inedit

Ceremonii dedicate Zilei Drapelului au fost organizate sâmbătă în mai multe puncte din județul Buzău. Cele mai ample manifestări au avut loc în Piaţa Dacia din Buzău și au culminat cu înălțarea Drapelului pe catarg. Acțiuni inedite legate de această sărbătoare au fost inițiate de jandarmii montani și piloții de la Boboc.

Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an pe 26 iunie, fiind proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

În cursul acestei zile, un tricolor imens, de câțiva metri, a fost purtat de jandarmii montani în principalele puncte turistice din Buzău.

”Stâncile din zona Barajului Siriu au îmbrăcat astăzi Drapelul României cu ajutorul jandarmilor montani buzoieni”, au scris jandarmii buzoieni pe Facebook.

Același gest i-a surprins pe turiștii cazați la campingul de la Vulcanii Noroioși.

”Astăzi, de ziua lui, Drapelul României a fost purtat de jandarmii montani buzoieni în cele mai cunoscute zone turistice ale județului! Astfel, simbolul identității naționale a îmbrăcat în straie de sărbătoare Vulcanii Noroioși!”, este mesajul care însoțește un clip video postat de jandarmi.

Și piloții de la Boboc au luat drapelul cu ei în zbor. Înainte, însă, militarii bazei aeriene au sărbătorit Ziua Drapelului în curtea unității.

”26 iunie -Ziua Drapelului Sărbătorim cu mândrie în Baza Aeriană Boboc împreună cu Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene”, au scris pe Facebook piloții buzoieni.

Cele mai ample manifestări au avut loc în Piaţa Dacia din Buzău.

După salutarea Drapelului României de către autoritățile locale și reprezentanții Garnizoanei Buzău, activitatea s-a încheiat cu înălțarea Drapelului pe catarg, intonarea Imnului Național al României și defilarea gărzii de onoare pe acordurile muzicii militare a Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Ziua Drapelului, cunoscută şi ca Ziua Tricolorului, a fost stabilită prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

Drapelul tricolor a fost adoptat ca simbol al naţiunii în prima zi a victoriei Revoluţiei de la 1848, când Guvernul provizoriu de la Bucureşti a promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional.

Astfel, s-a stabilit ca Tricolorul – roşu, galben şi albastru – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor, purtând deviza Dreptate şi Frăţie, acordându-i-se şi denumirea de „stindard al libertăţii”.

Totodată, Drapelul Naţional este şi simbolul trecutului glorios, sub care astăzi Armata României, militarii români participă la misiuni în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest sau la cele desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU ca un consens ale îndeplinirii angajamentelor pe care România şi le-a asumat ca membru al comunităţii internaţionale.

Fii Reporter