duminică, 14 iulie, 2024

VIDEO Incredibil cum se mișcă această plantă atunci când este atinsă. Frunzele se pliază când simt pericol

VIDEO Incredibil cum se mișcă această plantă atunci când este atinsă. Frunzele se pliază când simt pericol

Facebook
Twitter
Email

Mimosa pudica, „planta sensibilă” sau „planta rușinoasă”, este renumită pentru reacția sa rapidă la atingere, frunzele sale pliându-se la cel mai mic stimul. Acest fenomen are loc datorită unui mecanism complex care implică modificări rapide ale presiunii apei în celulele plantelor.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, frunzele și tulpinile Mimosei pudica au celule senzoriale care pot detecta atingerea, vibrațiile, schimbările de temperatură sau alte tipuri de stimuli mecanici.

Când planta este atinsă, un semnal electric este generat și transmis prin plasmodesmele, adică punctele de contact dintre celule, și prin fluxul de ioni de calciu și potasiu. Această transmisie rapidă a semnalului electric este similară cu modul în care funcționează impulsurile nervoase la animale.

Mișcarea rapidă și dramatică a frunzelor poate descuraja erbivorii să se hrănească cu planta. Schimbarea bruscă de formă poate speria sau dezorienta insectele și alte animale mici. Închiderea frunzelor poate reduce suprafața expusă și, prin urmare, poate limita daunele cauzate de factori de mediu, cum ar fi ploaia puternică sau vântul.

Această adaptare unică a Mimosei pudica demonstrează ingeniozitatea mecanismelor de apărare pe care plantele le-au dezvoltat în cursul evoluției pentru a-și asigura supraviețuirea în mediile lor naturale.

Această plantă a generat termenul ce definește o persoană care este foarte sensibilă sau ușor de jignit. Această utilizare metaforică provine direct de la planta Mimosa pudica, cunoscută pentru reacția sa rapidă și vizibilă la atingere sau alte stimuli.

La fel cum Mimosa pudica își pliază frunzele și își lasă tulpinile să cadă atunci când este atinsă, unele persoane foarte sensibile pot reacționa defensiv sau se pot retrage emoțional în situații care le provoacă disconfort sau stres.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.