VIDEO Fenomen sau iluzie optică? Mașinile urcă singure pe o porțiune de drum, aproape de Mănăstirea Ciolanu

Fenomen bizar, lângă Mănăstirea Ciolanu din Buzău: pe un segment de drum aparent în pantă, lucrurile urcă singure. Efectul este vizibil pe un segment de aproximativ cinci metri, unde un bidon cu apă, de exemplu, pare că urcă în loc să coboare, contrazicând legile fizicii.

”Nu s-a mai vorbit de mulți ani despre minunea asta din pădure. Acum vreo 20 de ani, turiștii care vizitau tabăra de sculptură, mănăstirea Ciolanu, erau atrași și de partea aceea de asfalt care cică urcă mașinile cu motorul oprit”, ne spune nea` Matei, un sătean din Măgura.

Demult, într-o perioadă în care s-a dezbătut public acest subiect, localnicii și turiștii credeau cu tărie că este vorba despre un fenomen paranormal, sau că au de-a face cu o zonă puternic magnetizată.

Convingerea lor era întărită și de multitudinea de legende care circulă în zonă, precum și de existența unui schit vechi pe culmea dealului Cetățuia.

Se spune că, la un an după preluarea domniei, regele Carol ar fi vizitat dealul Cetăţuii în căutarea unui loc pitoresc pentru viitoarea sa reşedinţă de vară. A îndrăgit mult locurile, în special pentru pădurea din jur şi priveliştea asupra depresiunii Cislăului.

A renunţat însă din cauza lipsei unor izvoare cu apă potabilă, spun unii, sau pentru că a suferit un accident de călărie şi l-a considerat un semn de rău augur, după alţi povestitori.

Fenomenul lucrurilor care se rostogolesc la deal, și nu la vale, este întâlnit în mai multe locuri din ţară: zona Bucium, din Iaşi, Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului sau Măgura Baciului – Bacău.

Specialiști susțin că totul este o iluzie optică și că nu este vorba despre vreun fenomen paranormal sau despre o zonă puternic magnetizată. În realitate, drumul coboară și nu urcă, peisajul fiind cel care creează această senzație.

Fii Reporter