Veșmintele fostulului arhiepiescop Epifanie Norocel, expuse la Casa Vergu-Mănăilă

După ce a trecut printr-un proces de reabilitare, Casa Vergu-Mănăilă, secție exterioară a Muzeului Județean, a fost redeschisă joi. Clădirea se degradase considerabil, iar acum găzduiește din nou o colecție de costume populare, de icoane și de veșminte și obiecte bisericești. Expoziția poate fi vizitată până la vară.

Obiectele expuse aici reprezintă întregul judeţ Buzău, în special de pe Valea Slănicului, din localităţile Mânzăleşti, Lopătari, Bisoca, Vaarlam, Mărgăriteşti, zone în care s-a păstrat mai bine meşteşugul de realizare a costumelor populare. Pe lângă obiectele de vestimentație, Casa Vergu-Mănăilă mai adăpostește acum și icoane, obiecte bisericești, dar și veșmintele care au aparținut fostulului arhiepiescop Epifanie Norocel. În plus, colecția a fost gândită acum pe structura unei biserici.

Casa Vergu-Mănăilă este o clădire monument istoric aflată în municipiul Buzău, România. Conacul boieresc a aparținut familiei boierești Vergu. Atestată documentar în 1794, clădirea a fost naționalizată în 1948, și a ajuns în paragină, fiind restaurată ulterior în perioada 1971—1974. De atunci, clădirea găzduiește colecția de etnografie și artă populară a Muzeului Județean Buzău.

Fii Reporter