Un Oltcit decapotabil și Trabantul de fițe, vedete ale ”Retroparadei primăverii” din Buzău

Centrul Buzăului a fost animat în această dimineață de sutele de curioși care au dorit să admire cele peste treizeci de de mașini de epocă expuse în cadrul ”Retroparadei primăverii”. Au trezit nostalgii printre cei trecuți de prima tinerețe Oltcit-ul decapotabil, Dacia 1100 sau Trabantul… roz.

Automobilele, unele fabricate cu peste o jumătate de secol în urmă, și motocicleta cu ataș germană și aparțin mai multor pasionați din Buzău. Cea mai veche dintre mașinile expuse, un MG din 1952, a fost adusă pe rampă și se pregătește să intre în recondiționare.

Piesele de rezistență au fost tot un MG roșu și o motocicletă din anii ’50, însă au atras priviri și alte mașini, printre care Chrysler, Ford, Mercedes, Volga sau Alfa Romeo.

trabant

Organizatorul evenimentului este buzoianul Lilică Dedu, un împătimit mecanic auto care şi-a descoperit o pasiune din a revitaliza maşini care au aparţinut bunicilor noştri. Prima sa creaţie este un Oltcit decapotabil, care, de mai bine de șase ani, întoarce capete atunci când circulă pe străzile oraşului.

Piesele de rezistenţă ale colecţiei sale sunt două automobile MG, britanice, vechi de peste o jumătate de secol. Lilică Dedu deţine un mic service auto, la ieşirea din oraşul Buzău, ”laboratorul” în care transformă vechile maşini în adevărate bijuterii.
După expoziție, proprietarii de mașini au turat motoarele bijuteriilor pe patru roți și au pornit spre Monteoru, acolo unde vor sta la deja tradiționala șuetă a automobiliștilor.

„Retroparada Primăverii” se desfășoară simultan în 27 de orașe ale țării, cu participarea a peste 200 de autoturisme vechi. Ea este organizată, în fiecare an, de către Retromobil Club România, organizație aflată sub Înaltul Patronaj al Majestatii Sale, Regele Mihai I al României.

Fii Reporter