luni, 15 iulie, 2024

Tapiseria contemporană a Muzeului Judeţean, vedetă la Casa Poporului

Tapiseria contemporană a Muzeului Judeţean, vedetă la Casa Poporului

Facebook
Twitter
Email

C.J. Buzău în parteneriat cu Serviciul pentru ambientare şi expoziţii Bucureşti a Camerei Deputaţilor, organizează în perioada 8-30 august 2013 expoziţia „Tapiseria contemporană românească din Colecţia de artă a Muzeului Judeţean Buzău”. Evenimentul va fi găzduit de către Sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi”, de la Palatul Parlamentului. Timp de trei săptămâni vor fi expuse lucrările unor renumiţi artişti decoratori, consacraţi la nivel naţional şi internaţional care conţin piese din cea mai mare colecţie de tapiserie din ţară, cu o înaltă valoare artistică şi estetică.

Potrivit Muzeului Judeţean Buzău, cele 37 de tapiserii exprimă, prin semnele şi simbolurile conţinute, spiritualităţi şi tradiţii etnice ale poporului român.Lucrările conţin elemente decorative clasice, universale, cu rădăcini vizibile şi în arta tradiţională populară românească, toate aceste aspecte ilustrând, în final, potenţialul creator al artiştilor din România.

Tapiseriile sunt executate în tehnica de lucru haute-lisse sau basse-lisse, fiecare având calitatea de a pune în evidenţă o elevată ţinută spectaculară, precum şi  performanţele estetice ale expoziţiei în ansamblul ei.

Această expoziţie doreşte să pună în valoare cea mai importantă colecţie de tapiserie contemporană românească şi să aducă un plus de informaţie în domeniul artistic, completând educaţia şi cunoştinţele culturale iniţiale a cetăţeanului român în vederea ridicării la un nivel superior de înţelegere a tapiseriei româneşti şi integrarea ei în spaţiul cultural european.

Cu toate că  este vorba de o expoziţie limitată ca număr de tapiserii şi cât din punctul de vedere al dimensiunilor şi greutăţii lor fizice, la care se adaugă condiţionări legate de configuraţia spaţiilor de expunere din sala de expoziţii Constantin Brâncuşi de la Palatul Parlamentului, tapiseriile  prezentate ne oferă  un parcurs atractiv, generator de interes, care  face posibilă  intrarea într-o lume agreabilă, spirituală, filozofică, poetică şi contemplativă.

Vernisajul va avea loc joi, 8 august 2013, ora 11.30 în Sala de expoziţii  „Constantin Brâncuşi” de la Palatul Parlamentului, Bucureşti.

Programul de vizitare 09.00-17.00, de luni până vineri, acces gratuit.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.