sâmbătă, 15 iunie, 2024

Succes românesc: Cistus Ladaniferus, planta cu parfumul Sfântului Mir, aclimatizată la Buzău

Succes românesc: Cistus Ladaniferus, planta cu parfumul Sfântului Mir, aclimatizată la Buzău

Facebook
Twitter
Email

Cercetătorii români de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău au reușit să aclimatizeze planta Cistus Ladaniferus, cunoscută și sub denumirea de „trandafir de rocă”. Această plantă de o frumusețe aparte și cu o aromă inconfundabilă provine din sudul Europei și nordul Africii, fiind acum cultivată în România.

Parfumul antichității: Ingredientul cheie al Kyphi și Sfântului Mir

Uleiul extras din Cistus Ladaniferus este ingredientul principal al celui mai vechi parfum cunoscut, Kyphi, numit de egipteni „Lacrimile zeiței Osiris”. Planta este utilizată și în cultul Bisericii Ortodoxe, la prepararea Sfântului și Marelui Mir, datorită notelor sale lemnoase, ambră și balsamice.

Caracteristici și utilizări diverse

Cistus Ladaniferus este un arbust cu frunze verzi cărnoase și flori mari, cu petale roz-purpurii sau alb-gălbui, având pete grena în apropierea staminelor. Planta înflorește primăvara și vara, iar rășina aromatică produsă, cunoscută sub numele de labdanum, este folosită în industria parfumurilor, cosmeticelor și chiar în produse alimentare.

„Labdanum-ul se poate folosi în produsele de patiserie, fabricarea gumei de mestecat și chiar în producerea de ceară specială”, precizează Bianca Mușat, cercetător BRGV Buzău.

Rezistența și adaptabilitatea trandafirului de rocă

Planta a demonstrat o rezistență impresionantă la condițiile de mediu din România, fără a fi afectată de boli sau dăunători. „Acest arbust își menține foliajul verde și peste iarnă, iar la noi a ajuns până la 1,5 metri înălțime”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, director BRGV Buzău.

Potențialul economic al Cistus Ladaniferus

Pe lângă utilizările sale tradiționale în parfumerie și ritualurile religioase, cercetătorii explorează și potențialul alimentar al acestei plante. Din semințele Cistus Ladaniferus se pot produce făinuri pentru industria alimentară, iar uleiul său este considerat un elixir împotriva îmbătrânirii.

Aclimatizarea cu succes a Cistus Ladaniferus în România deschide noi oportunități pentru utilizarea acestei plante valoroase. De la parfumuri și produse cosmetice, la aplicații alimentare și religioase, trandafirul de rocă promite să devină o resursă de neprețuit. Descoperirea cercetătorilor de la BRGV Buzău nu doar îmbogățește patrimoniul botanic al României, ci și contribuie la diversificarea economică și culturală a țării.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.