Sportiva din Buzău, de 17 ani, care va face ca România să strălucească din nou în atletism

Atletismul românesc are șanse, într-un viitor foarte apropiat, să strălucească în câteva dintre probele de viteză care de-a lungul istoriei au fost ”zgârcite” la medalii pentru sportivii nostri. O buzoiancă de 17 ani, legitimată la la LPS Buzău și Steaua București, câștigă medalii de aur pe bandă rulantă atât la junioare, cât și la categorii superioare.

La numai 17 ani, Marina Andreea Baboi este singura atletă din România prezentă de 12 ori în top 10 al Federației Române de Atletism în 2016, la trei probe și patru categorii de vârstă diferite. A obținut zece medalii de aur în zece curse alergate, la trei probe diferite: 60 de metri plat, 200 de metri plat și ștafeta de 4 x 400 de metri.

Pe lângă victoriile la nivel național, adolescenta a reușit să obțină un titlu de campioană balcanică, la proba de 60 de metri plat, deținând si recordul Campionatelor balcanice de juniori 1 pe aceasta distanță. Astfel, palmaresul Marinei Baboi a ajuns la 21 de titluri naționale și trei de campioană balcanică, cu un total de 111 medalii în carieră, dintre care 73 de aur.

Multipla campioană naţională mărturisește că a ajuns să facă atletism de performanţă din întâmplare. În clasa a doua fiind, calităţile ei au fost remarcate de profesoara de sport, care a recomandat-o mai departe. „Nu m-a îndrumat nimeni, ci întâmplător am ajuns să fac acest sport. Atunci învăţam la Liceul Pedagogic, iar doamna mea profesoară de sport de acolo m-a văzut, a luat legătura cu tatăl dânsei, domnul profesor Medvediuc, care, la rândul lui, l-a sunat pe domnul profesor Gabriel Nicolau şi aşa am ajuns să dau nişte probe şi am început să fac sport”, povestește Marina Andreea Baboi.

Marina Baboi este elevă a Liceului cu Program Sportiv „Iolanda Balaș Soter” din Buzău însă este ligitimată și la CSA Steaua București. Atleta este îndrumată de Gabriel Nicolau, un antrenor cu o experiență de peste două decenii. ”Orice antrenor și-ar dori un astfel de sportive, cum este Marina. Este cea mai bună sportivă a mea, de când antrenez, de peste 20 de ani. Este o sportivă care a început atletismul abia în clasa a doua, apoi în scurt timp a devenit campioană națională iar de atunci și până în prezent a câștigat tot ce se putea câștiga la categoriile ei de vârstă și chiar la categorii superioare, în prezent fiind campioană națională de tineret, categorie de vârstă care este cu patru ani peste categoria sportivei mele”, spune Gabriel Nicolau.

În ultima perioadă, sportiva se împarte între liceul buzoian, cantonamentele de la Steaua și competițiile care au loc în țară sau peste hotare.

”Atunci când sunt la Buzău și merg și la școală am antrenamente dimineața, vin la liceu, apoi am antrenamente care în anumite zile sunt și după-amiază. Când sunt în cantonament, programul meu este focusat pe antrenamente care au loc și dimineața și după-amiaza. Antrenamentele noastre conțin și elemente de forță, de alergare, de rezistență. Respect cu strictețe ceea ce îmi spun antrenorii și am credința că totul o să fie bine peste câtva timp. Regimul alimentar nu este neapărat unul deosebit. Mâncăm cam ce mănâncă toată lumea, însă trebuie să avem grijă pentru că, automat, nu trebuie să luăm kilograme în plus pentru că ne trag în jos”, spune Marina Baboi.

Marina Baboi mai are cinci ani până ajunge la senioare, unde concurența este mult mai aprigă, însă sportiva de 17 ani concurează deja cot la cot cu atlete mai mari cu zece ani decât ea. ”Marinei i-au lipsit două sutimi ca să fie medaliată la senioare care, altfel spus, însemnau vreo zece centimetri. Deci a fost foarte aproape însă nu a fost să fie. Sunt convins că nu va trece mult până va ajunge senioara numărul unu a României chiar dacă va avea vârsta junioratului sau de tineret”, spune antrenorul atletei de la LPS Buzău.

Următorul obiectiv al Marinei Baboi îl reprezintă îndeplinirea baremului pentru participarea la Campionatele Europene de juniori de la Grosseto, din Italia.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI