Reacție după moartea unei tinere la concertul Zdob și Zdub. Solistul George Snae va cere interzicerea spectacolelor în centrul Buzăului

Un solist de muzică populară va cere Primăriei să interzică spectacolele în centrul Buzăului și să le mute la periferie. Reacția artistului George Snae vine ca reacție la moartea tinerei Ana Maria Cucu, bolnavă de astm, în ”aglomerația, fumul înecăcios de grătare și căldura acumulată în timpul unui concert”. Între timp, la locul morții fetei a fost amenajat un altar din flori și candele.

Moartea tinerei de 20 de ani, Ana Maria Cucu, care îi era vecină în cartierul Micro V l-a răvășit pe rapsodul George Snae, care și-a propus să scrie un memoriu adresat edililor orașului, prin care vrea să argumenteze necesitatea mutării spectacolelor publice din centru, către periferie.

”Am aflat de la colegii fetei că aerul era irespirabil, era foarte cald, miros de fum și foarte aglomerat. Pentru un astmatic, au fost condițiile favorabile declanșării crizei. Dar și cei sănătoși au de suferit, chiar și locatarii din jurul pieței Dacia, din cauza poluării fonice și cu fum de grătar. Spațiul nu este potrivit pentru astfel de adunări publice iar Primăria trebuie să găsească alte locații, mai aerisite, de la periferie, în zona Parcului Tineretului, sau la Drăgaică, unde aria trebuie să fie cât mai deschisă, aerisită, cu surse de apă”, spune George Snae.

Între timp, locul în care a murit Ana Maria s-a format un altar. Lângă o poză cu Ana, cunoştinţe şi oameni mişcaţi de tragedia tinerei dar şi a familiei acesteia au depus candele şi lumânări.

Mesajele lăsate pentru Ana Maria sunt cutremurătoare: ”Să te odihneşti în pace, înger frumos!” sau ”În seara asta ascultă cu noi Cargo – îţi plăcea să fii cu noi aici!“. Şi prietenul ei, David, i-a lăsat Anei un mesaj emoţionant: ”Dumnezeu să te odihnească în pace buburuza mea scumpă. Sper că unde ești acum zâmbești la fel de frumos și des. Nu te voi uita niciodată!”.

Ana Maria avea 20 de ani și terminase în 2016, Colegiul Național Pedagogic din Buzău. Sâmbătă seară a ieşit cu mai mulți prieteni la concertele organizate în Piața Dacia din municipiul Buzău. La un moment dat, în jurul orei 22, în timpul concertul live al trupei Zdob și Zdub, din senin, tinerei i s-a făcut rău. S-a retras în zona fostei librării Casa Cărţii, loc mai puțin aglomerat, după care s-a prăbusit.

A fost dusă pe braţe la punctul de prim-ajutor. Aici asistenții medicali au văzut că fata nu mai reacţiona şi au început imediat manevrele de resuscitare. Au chemat în ajutor și ambulanța. A fost imediat dusă la Secţia UPU a Spitalului Judeţean Buzău unde, vreme de 45 de minute, i s-au efectuat manevre de resuscitare. În zadar, fata murise.

”A fost un apel de la o colegă care mi-a cerut numerele altor colegi pentru a afla cum se simte apoi am aflat la ora 1 că s-a stins din viață. Crizele ei de astm erau neanunțate dar posibil că atmosfera aglomerată, aerul irespirabil, a declanșat această criză a ei, starea de rău. Era cu prietenul ei, cu alți colegi și se simțeau bine. A fost o sâmbătă normală dar care s-a sfârșit tragic”, ne-a spus Valentina Dogaru, fostă colegă.

Tragedia este imensă atât pentru cunoscuţi cât mai ales pentru familie. În urmă cu jumătate de an, tânăra de 20 de ani îşi pierduse tatăl. Marcată de suferinţă, Ana Maria a picat examenul de bacalaureat, dar se pregătea intens să-l ia pe cel din toamnă. Visul ei era să ia la Facultatea de Psihologie. Aripile Anei însă s-au frânt, lăsând în urma ei multă durere.

”Era o persoană energică. Îmi dădea sfaturi o colegă și o prietenă minunată. Ne-am văzut cu câteva zile în urmă și îmi spunea că se chinuie să ia bacul, că vrea să învețe. Simțea că nu are aer și se panica. Simțea nevoia să vadă mereu cerul, soarele cum strălucește, să le facă poze. Cred că de la aglomerație și de la lipsa aerului a leșinat și a murit”, a declarat Ana Cojocaru, colegă.

Poliţiştii au deschis acum o anchetă iar medicii legişti urmează să stabilească ce anume s-a întâmplat cu Ana. Tânăra avea astm. Purta mereu la ea un spray care să o ajute să respire în momentele de criză astmatică.

Fii Reporter