joi, 18 aprilie, 2024

Rămăsițe umane din epoci diferite, așezate aparent în aceeași necropolă

Rămăsițe umane din epoci diferite, așezate aparent în aceeași necropolă

Facebook
Twitter
Email

Ultimul sit arheologic deschis de Muzeul Județean Buzău în acest an, cel de la Lipia, le oferă specialiștilor informații prețioase. Cele mai noi descoperiri sunt scheletele a doi oameni, din epoci diferite, care au fost găsite de arheologi îngropate la câțiva zeci de centimetri unul de altul.

În 2018, arheologii buzoieni au început cercetarea unei movile de pământ, în apropierea localității Lipia, după ce scanările geomagnetice au arătat că zona a fost locuită pe o suprafață extinsă.

De atunci, au fost descoperite artefacte din perioada neolitică și o statuetă din cultura Gumelnița, întruchipând o femeie, precum și morminte din epoci diferite.

În urma săpăturilor din acest an, au fost scoase la suprafață rămășițele unor oameni care au trăit succesiv în același areal timp de cel puțin patru mii de ani.

„Am identificat zece morminte din diferite perioade istorice, unele din epoca bronzului și altele din perioada medievală. Aici, în 40 de metri pătrați dacă am găsit zece morminte este posibil ca toată această terasă să fie plină de astfel de morminte”, spune Daniel Garvăn, arheolog la Muzeul Județean Buzău.

Unul dintre schelete este din epoca medievală, iar cel de-al doilea pare să aibă în jur de patru mii de ani. Istoricii spun că n-au mai găsit până acum morminte din perioade atât de îndepărtate, în același loc.

Unul dintre schelete, cel care pare a fi din perioada medievală, a fost găsit la 30 de centimetri adâncime, iar cel din preistorie, la un metru și jumătate. Poziția chircită de înhumare a celui din urmă le-a oferit arheologilor un indiciu despre vechime. „Ar putea data pe undeva pe la 1.600 îHr, 1.700”, crede Alin Frînculeasa, cercetător Muzeul de Arheologie și Istorie Prahova.

Șantierul arheologic de la Lipia este foarte ofertant pentru cercetători pentru că, spune șeful lucrărilor, ar putea fi vorba despre mai multe așezări.

„Sunt semnale că aici locuirea a început la nivel de Neolitic, primele comunități umane ajunse în zonă la nivel Starcevo-Criș (n.r., cultura Starcevo-Criș) până în perioadă medievală, parcurgând Neoliticul, Epoca Bronzului, Epoca Fierului, Mileniul I, Cultura Sântana de Mureș, Dridu, până în secolul XVIII – XIX”, spune arheologul Daniel Garvăn.

Șantierul de la Lipia se înscrie în programul anual de cercetări sistematice al Muzeului Județean Buzău.

„Face parte dintr-un proiect de cercetare pe care îl avem și îl desfășurăm din 2017 în comun cu colegii noștri de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din județul Prahova; este un proiect care își propune să identifice elementele de locuire preistorică și medievală pe Valea Călmățuiului”.

Rămășitele vor fi scoase cu grijă din necropola de la Lipia și duse la Muzeul Județean din Buzău. Vor fi transferate apoi la un laborator din străinatate, unde analizele cu carbon 14 vor stabili cu exactitate din ce perioadă provin.

Pe lângă situl de la Lipia, Muzeul Județean Buzău a avut deschise anul acesta multe alte șantiere.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.