luni, 11 noiembrie, 2024

Povești pe cale de dispariție, înregistrare și transformate în experiențe educative la Bisoca

Povești pe cale de dispariție, înregistrare și transformate în experiențe educative la Bisoca

Facebook
Twitter
Email

Asociația Zestrea Bisoceană a cules și a înregistrat video poveștile bătrânilor din sate pe care le-a pus în valoare pentru copiii și tinerii noștri în cadrul proiectului „Obiect. Ocupație. Obicei – o poveste de spus și de trăit” la Hub-ul Țărănesc Zestrea Bisoceană.

În urma a trei luni de cercetare și documentare pe teren, Asociația Zestrea Bisoceană a adunat în materiale video captivante poveștile cu valoare de document ale bătrânilor satelor. Asociația a decis să culeagă povești pe cale de dispariție și să le redea atât comunității cât și vizitatorilor, dar mai ales tinerilor și copiilor.

Astfel a integrat materialele video si alte elemente de interactivitate in cele 8 zone expoziționale ce descoperă meșteșugul tâmplăriei, olăritului, pielarie, țesutului, zone dedicate fotografiei și documentelor vechi de la începutul secolului trecut, zona apicolă, gastronomica și spirituala.

Membrii asociației spun că materialele video au fost create astfel încât nu doar să stârnească interesul de a le asculta, cât și interesul de a cerceta mai departe astfel de povești pe cale de dispariție și în alte comune din județ. De asemenea, membrii asociației invită buzoienii să se alăture demersului lor de a descoperi, arhiva și valorifica poveștile bătrânilor din județul Buzău.

„Obiect. Ocupație. Obicei – o poveste de spus și de trăit” este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiectul face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană.

„Dacă vrei să descoperiți lumea de altădată a bunicilor noștri, Asociația Zestrea Bisoceană vă invită să o urmărești pe rețelele de socializare Facebook/Instagram/Tik Tok (Zestrea Bisoceana)”, transmit reprezentanții Asociației Zestrea Bisoceană.

Hub-ul țărănesc Zestrea Bisoceană este un proiect al Asociației Zestrea Bisoceană fondată în anul 2016 de către trei surori din Bisoca. Născute în Bisoca, cele trei surori din familia Cășaru au studiat medicină veterinară, matematică și farmacie. Studiile și experiența le-au legat însă mereu de meșteșugurile, etnografia și folclorul local.

Hub-ul este locul în care se întâlnesc păstrătorii de tradiții din zona Bisoca cu iubitorii satului românesc și unde poți admira expozițiile „Cămașa în broci – povestea unei comunități” și ”Obiect. Ocupație. Obicei -o poveste de spui si de trăit” – doua expoziții ce au strâns într-un singur spațiu obiecte de artă țărănească ale sătenilor și poveștile lor.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.