sâmbătă, 15 iunie, 2024

Povestea adevărată care a inspirat filmul „Black Hawk Down”

Povestea adevărată care a inspirat filmul „Black Hawk Down”

Facebook
Twitter
Email

Când „Black Hawk Down” de Ridley Scott a apărut în 2001, avea toate caracteristicile care fac un film grozav. Pe lângă dramă, tensiune și tragedie, au existat și câteva scene destul de uimitoare, prezentând celebrele elicoptere Black Hawk care au dat numele filmului.

Filmul spune povestea Bătăliei de la Mogadiscio, cunoscută și sub numele de Ziua Rangers, după grupul de elită de soldați americani care au fost implicați în operațiune. A fost adaptat după o carte a jurnalistului american Mark Bowden – „Black Hawk Down: a story of modern war”.

Bowden a publicat inițial o serie de articole în Philadelphia Enquirer, care povesteau despre încercarea Americii de a interveni în luptele dintre clanurile rivale din Somalia, cu scopul de a-l captura pe domnul războinic Mohamed Farah Aidid, care părea probabil să preia controlul asupra țării.

Context

Anii de război civil lăsaseră Somalia într-o stare fragilă. Încercările internaționale de a atenua problemele erau îngreunate de situația politică. Mulți oameni mureau de foame pentru că energia și efortul care ar fi trebuit să fie destinate producției de alimente și strângerii recoltelor au mers în schimb în luptă.

Organizațiile care încercau să ofere ajutor umanitar erau în pericol grav, așa că unele dintre agențiile internaționale de ajutor au fost forțate să retragă asistența. Când au fost livrate proviziile de hrană, acestea au fost adesea furate și folosite pentru a hrăni diferitele grupuri de miliție – în funcție de partea care a reușit să sechestreze mai întâi bunurile.

Drept urmare, proviziile de alimente nu au reușit adesea să ajungă la mulți civili înfometați cărora le-au fost destinate. Nu doar eforturile umanitare internaționale erau în pericol. A existat o prezență militară a ONU în țară, dar rolul lor a fost provocator și periculos.

Unul dintre evenimentele care au adus gravitatea situației la conștientizarea internațională a fost o luptă care a dus la moartea a 20 de soldați pakistanezi ONU. Cu altă ocazie, 20 de civili somalezi au fost uciși de un soldat ONU care a tras în mulțime în încercarea de a restabili ordinea.

Campania

Până în 1993, țara se afla într-o stare de criză, iar răspunsul Americii a fost să antreneze un grup de soldați cu înaltă calificare pentru o misiune care sperau că va aduce o oarecare stabilitate țării.

Două unități de elită, Delta Force și Army Rangers, și-au combinat forțele pentru a forma un grup care va fi cunoscut sub numele de Task Force Ranger. Misiunea lor a fost să-l captureze pe domnul războinic Aidid, care se apropia din ce în ce mai mult de preluarea puterii.

Americanii, deși erau foarte calificați și aveau arme mai sofisticate, s-au confruntat cu o serie de dezavantaje. Ei nu luptau doar pe un teritoriu necunoscut; se luptau pe un alt fel de teren. Multe dintre bătălii au avut loc în extinderea urbană a Mogadiscio, cu străzile sale înguste și aglomerate, care făceau manevrarea dificilă. Miliția somaleză avea mult mai multă experiență în lupta pe acest tip de teritoriu, ceea ce le dădea un avantaj clar. De asemenea, americanii aveau puține informații utile pentru a-i ajuta să-și planifice campania. Au arestat un civil pe care l-au crezut în mod greșit Aidid.

Cu altă ocazie, au capturat un grup de 20 de soldați despre care credeau că fac parte din miliția lui Aidid. Soldații s-au dovedit a fi parte a unui trimis special al ONU. Mulți dintre localnicii priveau trupele americane cu suspiciune, așa că nu aveau o rețea puternică de informatori care să le ofere informații utile. Aidid, totuși, fie câștigase suficientă loialitate, fie crease suficientă frică pentru a se asigura că puțini erau dispuși să ajute campania SUA. Nici măcar oferta unei recompense de 25.000 de dolari nu a fost suficientă pentru a-i convinge pe localnici să predea domnul războiului.

 

Black Hawk Down

La 3 octombrie 1993, forțele americane au crezut că oportunitatea de a captura Aidid a sosit în sfârșit. S-au dus la o clădire dărâmată din Mogadiscio, unde credeau că are loc o întâlnire și că Aidid va fi prezent. Planul era ca Delta Force să intre în clădire, în timp ce Rangerii asigurau acoperire afară. Deși Delta Force a capturat 24 de prizonieri, care erau susținători ai Aidid, ei nu și-au capturat ținta vizată. Din nou, informația lor era greșită și Aidid nu era de găsit nicăieri.

Raidul Rangersului asupra clădirii a fost susținut de un atac cu rachetă din partea Black Hawks. Odată ce atacul a fost demarat, forțele lui Aidid au adunat susținători, inclusiv civili înarmați care, în haos și confuzie, credeau că și ei sunt atacați.

Apoi primul dintre elicopterele Black Hawk a fost doborât, iar acesta a devenit momentul definitoriu al bătăliei. Elicopterul a fost trimis în rotație, în timp ce al doilea a fost avariat, dar a reușit să zboare. Pilotul și echipajul elicopterului avariat s-au îndreptat în curând spre locul în care s-a prăbușit elicopterul.

Un convoi de soldați americani se îndrepta și el spre accident pe străzile unde izbucniseră luptele. Foarte curând a venit vestea că un alt elicopter s-a prăbușit. Convoiul i-a salvat pe cei pe care i-a putut de la locul accidentului inițial înainte de a continua spre locul celui de-al doilea.

A doua zi, soldații americani au fost evacuați de la locul accidentului și duși la o bază ONU. Pierderile au fost mari. Din grupul operativ american, 18 soldați au fost uciși, iar 73 au fost răniți. De asemenea, pilotul unuia dintre elicopterele Black Hawk fusese luat prizonier. Pierderile au fost însă mult mai mari în rândul somalezilor.

Sute, inclusiv mulți civili, au murit în operațiune. Inevitabil, acest lucru a contribuit la ostilitatea față de soldații americani ale căror cadavre au fost văzute târâte pe străzi. Delta Rangers au fost chemați înapoi și s-au retras câteva zile mai târziu.

Video

Imaginile recent lansate din Bătălia de la Mogadiscio arată momentul în care elicopterul a fost doborât, eșuând trupele americane pe teritoriul inamic

 

Spre deosebire de multe filme de război, Black Hawk Down nu este o poveste de eroism și glorie. Este povestea despre cum o campanie planificată meticulos a mers dezastruos de greșit.

The true story that inspired the movie Black Hawk Down (with Super 6-1 crash footage) (warhistoryonline.com)

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.