Peripețiile unui ciclist buzoian care a străbătut 1.000 de kilometri pe bicicletă, în memoria eroilor din Primul Război Mondial

O mie de kilometri străbătuți cu bicicleta Mountain Bike, în 67 de ore, cu doar cinci ore de odihnă în condiții grele. Este performanța pe care a înregistrat-o buzoianul Cristi Mănăilă, cadru militar la Boboc, în vârstă de 47 de ani. El a obținut brevetul de 1.000 de kilometri de la Audax Club Parisien, asociație care organizează ture de anduranță în toată Europa.

Turele de anduranță reprezintă o ramură importantă a ciclismului, care, deși, în România, a fost descoperită recent, din ce în ce mai mulți cicliști sunt atrași de parcurgerea unor distanțe cât mai lungi și obținerea brevetelor respective.

Toate aceste ture de anduranță sunt organizate sub patronajul Audax Club Parisien (Franța), asociație care deține drepturile de omologare a rezultatelor la nivel mondial și de furnizare a medaliilor aferente fiecărui brevet. În România, brevetele de anduranță au startul la București și sunt organizate de Asociația Adevărații VeloPrieteni.

Brevetul de 1.000 de kilometri s-a desfășurat între 12 și 15 august, iar la start au fost 56 de cicliști amatori. Printre ei s-a aflat și buzoianul Cristi Mănăilă, pornit în turul de anduranță cu o bicicletă Mountain Bike, echipamentul adecvat și un mic bagaj cu schimburi, provizii și apă.

”Am plecat sâmbătă, la 6 dimineața, de la Arcul de Triumf. La start am fost 56 de participanți însă pe traseu ne-am răsfirat. Se oprește fiecare unde vrea, își planifică opririle, însă trebuie să se încadreze în barem. Organizatorul recomandă cursa individuală dar nu are nimic împotrivă să meargă în grupuri mici. Eventualele amenzi de circulație sunt suportate de participanți”, spune Cristi Mănăilă.

Ca să merite brevetul pentru această tură de anduranță, cicliștii aveau de parcurs 1.000 de kilometri în maximum 75 de ore, cu trecere prin mai multe puncte de control fixate de organizator în localitățile Ploiești, Cheia, Săcele, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Reghin, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Sighișoara, Râșnov, Moreni și București – sosire.

Pentru buzoian, cursa nu a fost deloc ușoară, mai ales în zonele cu relief înalt din Prahova și zona Clujului.

”Cele mai epuizante tronsoane au fost în Prahova, la începutul cursei, apoi pe segmentul dintre Reghin și Cluj, unde sunt numai dealuri. Fantastic de greu pentru că a fost o diferență de nivel de 10.000 de metri, de pedalat în urcare. Greu mi-a fost și la Târgu Mureș, de unde a trebuit să pedalez noaptea și pe o ploaie torențială până la Sighișoara, unde punctul de control închidea la 5 dimineața. Calculasem timpii și nu aveam cum să mă adăpostesc pentru că dacă ratam acest punct, degeaba ajunsesem până acolo”, spune ciclistul buzoian.

Turul de anduranță îi forțează pe cicliști să își împingă mult limitele fizice pe care și le știu. Lipsa orelor de odihnă, în cazul celor care nu drămuiesc bine timpii, amplifică gradul de epuizare fizică și psihică. În cele aproape trei zile de mers cu bicicleta, buzoianul Cristi Mănăilă a adunat doar cinci ore de somn.

”În prima noapte, m-am odihnit la o biserică catolică de la Praid. Am găsit poarta deschisă, am intrat și m-am culcat acolo. Nu m-a deranjat nimeni, am dormit două ore și jumătate, după care m-am ridicat și am plecat. În seara următoare, am dormit la o benzinărie, într-o magazie în care îmi aranjaseră cei de acolo un loc. Oamenii au fost de treabă. Două mese calde am mâncat pentru că nu am avut timp”, spune Cristi Mănăilă.

Ciclistul buzoian a încheiat cursa la miezul nopții, în jurul orei 1.00, după 67 de ore petrecute pe traseul de 1.000 de kilometri, cu opt ore înainte să expire timpul alocat de organizator. A aflat că 12 dintre cei 56 de participanți abandonaseră turul și că puțini ajunseseră înaintea sa.

Prin această participare, spune Cristi Mănăilă, a ținut să aducă un omagiu militarilor căzuți pe front în Primul Război Mondial. ”Eu, ultimele curse, de 600 și 1.000, le-am dedicat, din convingerile mele personale, eroilor din Primul Război Mondial. Am avut și un tricou pe care era scris Oituz, Mărăști, Mărășești 100 și l-am purtat pe tot timpul deplasării. Au fost reacții din partea oamenilor și le-am spus că Primul Război Mondial a cam fost uitat și e bine să ne mai aducem aminte de eroi”, mărturisește ciclistul buzoian.

Cristi Mănăilă are 47 de ani și este maistru militar la Baza Aeriană de la Boboc. Este hotărât să participe și la următoarele tururi de anduranță pe care Audax Club Parisien le va organiza în România, prin asociația Adevărații VeloPrieteni.

Anul trecut, în august, Cristi Mănăilă a pornit într-o cursă cu bicicleta spre vârful Penteleu, pentru a arbora Drapelul național pe cel mai înalt punct din județ. El a primit steagul tricolor de la eroul român din Afganistan, plutonierul-adjutant Florinel Enache.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI