joi, 13 iunie, 2024

Muzeul Chihlimbarului, destinația perfectă de weekend. Găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume

Muzeul Chihlimbarului, destinația perfectă de weekend. Găzduiește cea mai mare pepită de rumanit din lume

Facebook
Twitter
Email

Dacă vă doriți o pauză scurtă și plăcută de la rutina zilnică, o excursie în comuna buzoiană Colți vă poate oferi o varietate de experiențe. Aici se găsește Muzeul Chihlimbarului, unic prin varietatea şi dimensiunile exponatelor, dar și prin tehnologiile inovatoare pe care le deține.

Muzeul Chihlimbarului este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din județul Buzău. Notorietatea instituției a crescut odată cu înființarea Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului.

Organizat ca secţie exterioară a Muzeului Judeţean Buzău, muzeul de la Colți adăposteşte colecţia de ştiinţele naturii, însumând peste 800 de piese din chihlimbar, dar şi chihlimbar brut.

În expunere predomină pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii precum inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, portţigarete, unelte folosite în activitățile de prospectare, extragere și prelucrare a chihlimbarului.

Între exponatele de la Colți se află cea mai mare pepită de rumanit din lume

În muzeul de la Colţi se găsesc atât piese prelucrate, cât şi în stare brută. Printre exponate găsim cel mai mare bulgăre de rumanit din lume, de 3.480 de grame, mărgele de chihlimbar de Colţi, descoperite la Vadu Soreşti, în secolul IV d.H., mărgele de sticlă, cornalină şi chihlimbar etc.

Datorită particularităţilor sale aparte, chihlimbarul românesc a fost denumit rumanit de către geologul Oscar Helm, pentru a-l diferenţia de alte tipuri.

Chihlimbarul (ambra) este o răşină fosilă, fiind practic o substanţă secretată de unele specii de pin în urmă cu milioane de ani. În acele vremuri, menţionează specialiştii, de pe trunchiurile masive de pin se scurgea o mare cantitate de răşină care îngloba tot ce întâlnea: insecte, fulgi de păsări, bucăţi de lemn, chiar şi mici reptile, precum şopârlele.

Muzeul deține tehnologii inovatoare. Aici este funcțională o vitrină smart cu ecran tactil care permite vizitatorului să exploreze în detaliu obiectele pe care le conține.

În muzeul din Colți mai găsim vitrine automatizate, cu display-uri LCD sincronizate și sistem de iluminat inteligent care ghidează discret traseul vizitatorului, mobilier live 3D edge, monitor touchscreen care permite accesul utilizatorilor la informații turistice și istorice legate de ansamblul monumentelor rupestre din zonă.

De asemenea, experiența vizitatorului este augmentată printr-o ambianță sonoră și prin intermediul filmelor de arhivă care ilustrează modalitățile de extragere și prelucrare a chihlimbarului surprinse pe peliculă în 1934.

Programul de vizitare a Muzeului Chihlimbarului în perioada Sărbătorilor Pascale:

28 aprilie – DESCHIS
29 aprilie – 7 mai – ÎNCHIS
8 mai – DESCHIS

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.