vineri, 19 aprilie, 2024

Muzeul a finalizat cu succes proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, dedicat globetrotter-ului Dumitru Dan

Muzeul a finalizat cu succes proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, dedicat globetrotter-ului Dumitru Dan

Facebook
Twitter
Email

Proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, al Muzeului Judeţean Buzău, a fost închis astăzi, după 17 luni de implementare. Cu fondurile obţinute în cadrul acestui proiect, primul globe-trotter român, Dumitru Dan, a fost readus în atenţia buzoienilor şi a românilor.

Reprezentanții Muzeului Județean spun că obiectivele proiectului au fost îndeplinite în totalitate, dar cea mai importantă este expoziţia ce va rămâne în urmă, la Muzeul Judeţean Buzău.

În anul 1910. Dumitru Dan împreună cu Paul Pârvu, Gheorghe Negreanu şi Alexandru Pascu, toţi în costume populare şi în opinci, pleacă pe drumul unei performanţe unice în istorie: ocolul pământului la picior, fără ajutor financiar. Pe drumul greu, cei trei colegi ai lui Dumitru Dan sunt răpuşi de diverse afecţiuni, iar el este singurul care termină cursa, intrând astfel în Cartea Recordurilor.

În memoria sa, Muzeul Judeţean a accesat un proiect european ce a avut ca obiectiv prezervarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural din România şi creşterea atractivităţii turistice a oraşului Buzău prin cercetarea colecţiei aparţinând primului globe-trotter român, Dumitru Dan.

Obiectivele proiectului au fost îndeplinite în cele 17 luni de implementare şi au inclus realizarea unei săli de expoziţie şi reproducerea celor 497 perechi de opinci.

Prin implementarea proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, s-a permis accesul publicului larg la bunurile culturale din Colecţia Dumitru Dan. Aceste bunuri au fost etalate în premieră naţională prin organizarea unei expoziţii permanente.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.