miercuri, 22 mai, 2024

Iubitorii de istorie locală, invitați la Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic de la Gruiu Dării

Iubitorii de istorie locală, invitați la Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic de la Gruiu Dării

Facebook
Twitter
Email

Muzeul Județean Buzău organizează Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Pietroasa Mică – Gruiu Dării, din comuna Pietroasele. Activitatea este programată pentru marți, 7 august 2018, între orele 10.00 și 16.00. Accesul este gratuit.

În această zi va putea fi vizitat șantierul arheologic, specialiști ai Muzeului Județean Buzău, cercetători și muzeografi, oferind ghidaje tuturor celor care se încumetă să urce dealul cetății dacice.

Vor putea fi văzute situații de interes arheologic precum urme ale unor locuințe, anexe și alte amenajări casnice din Neolitic până în Epoca Fierului. De asemenea va fi organizată și o mini-expoziție de artefacte descoperite recent de către arheologii buzoieni.

După toate probabilităţile, incinta sacră de la Gruiu Dării reprezenta un important centru regional de cult pentru comunităţile de geto-daci din zona de curbură a Carpaţilor.

În incintă s-au descoperit mici moviliţe în care se aflau depuse numeroase artefacte specifice epocii geto-dacice, precum vase ceramice, podoabe, accesorii, unelte şi ustensile gospodăreşti, arme, piese de harnaşament.

Arheologii au scos la lumină ziduri de apărare şi mai multe vetre din piatră şi lut, unde băştinaşii aduceau ofrande zeilor, bijuterii, arme, vase de lut şi chiar peretele unei locuinţe. Din punctul Gruiu Dării se comunica cu cetăţile din Dobrogea, dar şi cu cele din Munţii Buzăului.

Una dintre piesele importante descoperite pe şantierul Gruiul Dării este biberonul din epoca piatrei şlefuite. Obiectul provine dintr-un sat preistoric, din anul 3.500 înainte de Hristos. Datarea a fost făcută cu Carbon 14 la un laborator din Germania.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.

Actualitate

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică non-invazivă, menită să îndepărteze placa bacteriană și tartrul (depunerile calcificate) de pe suprafața dinților și de sub gingii. Această procedură