Iată unde a fost descoperit scheletul unei femei care a trăit la Curbura Carpaților la 300 de ani după Hristos

Un schelet de peste 1.700 de ani a fost descoperit de arheologii Muzeului Județean Buzău în curtea stațiunii de cercetare viticolă. Rămășițele aparțin unei tinere femei care a trăit în secolul IV d.H. şi care a fost îngropată alături de câteva obiecte de care s-a folosit în timpul vieţii.

În curtea Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele, o echipă de cercetători de la Muzeul Judeţean Buzău a făcut o nouă descoperire arheologică. Este vorba despre scheletul unei femei, cu o vechime de aproximativ 1.700 de ani.

”Mormântul pe care îl cercetăm în această campanie aparține culturii Sântana de Mureș și are un inventar specific acestei culturi. Mormântul aparține după cum ne-am dat seama la o primă analiză unei femei și a avut ca inventar mai multe mărgele, un vas din lut, fusaiolă și un cercel din bronz”, spune Gabriel Stăicuț, arheolog la Muzeul Județean.

Rămășițele umane vor fi trimise la un institut de antropologie, pentru o examinare mai amănunţită. În ceea ce priveşte obiectele din mormânt, acestea vor fi restaurate şi incluse în circuitul muzeal.

Necropola de la Pietroasele are o importanţă arheologică recunoscută şi datorită a patru morminte de inhumaţie cu arme, care sunt adevărate rarităţi printre descoperirile funerare din secolul IV d.H.. În apropiere, la câţiva zeci de metri, o altă săpătură a scos la iveală urmele unei locuinţe.

”Cercetările din acest an le continuă pe cele începute în 1999 în acest perimetru, până în prezent având descoperite peste 40 de morminte în cadrul acestei necropole. Sperăm ca cercetările să continue și să ne aducă date noi despre limitele acestei necropole din secolul IV d.H.”, declară arheologul Gabriel Stăicuț.

După terminarea cercetărilor, gropile de la Pietroasele, în care au fost găsite vestigii ale civilizației Sântana de Mureș, vor fi astupate. Echipa de la Muzeul Judeţean care a făcut cele două descoperiri arheologice este coordonată de Roxana Munteanu şi este formată din muzeografii Daniel Garvăn, Cătălin Dinu şi Gabriel Stăicuţ.

Fii Reporter
DISTRIBUIȚI