Iată ce restricții trebuie respectate dacă vrei să vizitezi fosta pușcărie de la Râmnicu Sărat

Întrucât imobilul se află într-o avansată stare de degradare, cei care doresc să viziteze celule în care au fost închiși liderii țărăniștilor trebuie să completeze și să semneze mai întâi o declarație de asumare a responsabilității. De asemenea, a fost interzis accesul copiilor. În ultimii ani s-au făcut mai multe demersuri pentru reabilitarea penitenciarului și transformarea lui în memorial, însă lucrările încă nu au început.

Închisoarea se află în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc care, în ultimii ani, a făcut mai multe demersuri pentru reabilitarea penitenciarului și transformarea lui în memorial. Lucrările nu au început însă nici acum.

Întrucât imobilul se află într-o stare avansată de degradare, reprezentanții Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc au decis ca toți cei care vor să viziteze fosta închisoare să completeze și să semneze mai întâi o declarație de asumare a responsabilității.

Astfel, turiștii sunt informați cu privire la a faptul că există un risc ridicat să survină accidente care le pot pune în pericol integritatea corporală. ”Sunt niște declarații pe propria răspundere ca să nu Doamne ferește să pice vreo cărămidă sau ceva, au fost aduse și căști de protecție(…) plus de asta intră fiecare pe propria răspundere”, a explicat pentru TV Sudest administratorul Penitenciarului Râmnicu Sărat, Nicu Vlăsceanu.

Totodată, reprezentanții IICCMER au hotărât să interzică accesul minorilor în incinta fostului penitenciar pe perioadă nedeterminată.

În ciuda faptului că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, mulți turiști vor să viziteze fosta închisoare de la Râmnicu Sărat. După ce completează și semnează declarațiile aceștia vizitează celulele în care au fost închiși detinuții cu un echipament minim de protecție. ”Vin din toată lumea. Ultima dată am avut din Olanda, Danemarca (…) și am avut cu americanii”, a declarat Nicu Vlăsceanu.

În inchisoarea de la Râmnicu Sărat, începând din 1947, au fost închiși zeci de deținuți politici din zona Buzăului, care s-au opus colectivizării sau care au refuzat să depună cotele agricole obligatorii. Tot aici au ajuns și lideri marcanți ai Partidului Național Țărănesc, Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, precum și foștii miniștri Ion Petrovici și Petre Tomescu.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a devenit temută prin duritatea izolării, înfometarea sistematică și bătăile discreționare aplicate deținuților.

Fii Reporter