FOTO Cum arată drumul jalnic din Lopătari, care „ucide” turismul

O zonă din Buzău cu potențial turistic uriaș, Plaiul Nucului și Mocearu, este dependentă de un drum extrem de deteriorat. Este vorba despre un segment din DJ 203K, tronson care, deşi arată mai degrabă a drum forestier, este indicat de GPS ca rută de acces spre Braşov.

Drumul județean 203K traversează județul Buzău de la est la nord. În comuna Lopatari, pe o lungime de 13 kilometri, drumul nu a fost niciodată asfaltat între satele Luncile și Plaiul Nucului, ci doar balastat. Din cauza traficului greu, în drum au apărut gropi și chiar șanțuri care sunt un coșmar pentru traficul auto.

Din Plaiul Nucului, DJ 203K se transformă în drum forestier care se afundă într-o pădure de aproape 18 kilometri lungime. Un segment important din traseu se desfășoară pe culmea muntelui, la peste 1.000 de metri altitudine, de unde pot fi admirate peisaje unice.

Pentru localnici este de neînțeles cum de nu a investit nimeni până acum în modernizarea infrastructurii rutiere care străbate una dintre cele mai frumoase zone din Carpații de Curbură. De acest drum depinde dezvoltarea multor puncte turistice, între care Focul Viu de la Terca, lacul și tabăra de sculptură Meledic, grunjul de la Mânzplești.

”Aici este Raiul pe pământ. Avem în apropiere un lac superb, Mocearu, pensiuni pe malul său, peisaje unice, la care se ajunge greu. Dacă s-ar moderniza drumul prin pădure, până la Gura Teghii, traseul acesta ar rivaliza cu Transfăgărășanul”, spune un tânăr din Plaiul Nucului.

Autoritățile județului anunță că modernizarea DJ 203K, între Vintilă Vodă și Plaiul Nucului, ar putea începe anul acesta. Proiectul urmează a fi promovat spre finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional 2021 – 2027, iar nota de justificare a impactului economic al proiectului a fost aprobată anul trecut de consilierii județeni.

”Îmbunătățirea condițiilor de circulație rutieră pentru populația din zonă și de tranzit va conduce la creșterea economică și prin dezvoltarea turismului în zonă, printr-un acces facil la obiectivele turistice din zonele străbătute de acest drum – Focul Viu de la Terca-Lopătari, Muntele de sare de la Lopătari, Piatra Albă Grunjul de la Mânzălești, Platoul Meledic, Lacul Mocearu, mănăstiri și peșteri”, se arată în nota de justificare atașată proiectului.

Aceste elemente de atracție turistică cu caracter de raritate reprezintă un punct forte pentru dezvoltarea zonei și a județului, implicit a regiunii. Tronsonul de drum Vintilă Vodă – Plaiul Nucului asigură accesul și spre ariile naturale protejate, situri de importanță comunitară Natura 2000, Penteleu, Siriu și Bisoca.

Fii Reporter