miercuri, 21 februarie, 2024

Femeile care trăiau în urmă cu 5.000 de ani pe aceste meleaguri erau bine îngrijite și cochete

Femeile care trăiau în urmă cu 5.000 de ani pe aceste meleaguri erau bine îngrijite și cochete

Facebook
Twitter
Email

Bijuteriile și piesele de podoabă descoperite în ultimii ani pe șantierele arheologice din județul sunt expuse în două săli tematice deschise recent de Muzeul Județean Buzău, dedicate civilizației eneolitice și Epocii bronzului la Curbura Carpaților. Sunt dovezi potrivit cărora femeile de acum 4.000-5.000 de ani, din zonă, erau cochete și bine îngrijite, spun istoricii.

Potrivit directorului adjunct al Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, sunt prezente în expoziție inele de buclă, brățări și coliere, majoritatea bijuteriilor și piesele de podoabă fiind descoperite în morminte. ”În urmă cu circa 4.000 de ani, cele mai multe podoabe erau confecționate din os, bronz, dar și din argint sau aur, precum și din chihlimbar, caolin sau chiar coral”, a declarat Daniel Costache.

Arheologii buzoieni au refăcut pe baza artefactelor descoperite profilul femeii care a locuit în urmă cu 4.000-5.000 de ani în zona Carpaților de Curbură. ”Femeile erau cochete, foarte bine îngrijite, cu părul împletit, cu tatuaje pe piele, acestea acordând o mare atenție îngrijirii personale. Am putea concluziona că au fost chiar independente și sofisticate, dovadă numărul mare și diversitatea de bijuterii și piese de podoabă descoperite pe șantierele arheologice din județul Buzău”, a precizaat arheologul buzoian.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.