miercuri, 21 februarie, 2024

Dumitru Dan, primul globe-trotter român, va fi promovat de Muzeul Județean Buzău, cu granturi europene

Dumitru Dan, primul globe-trotter român, va fi promovat de Muzeul Județean Buzău, cu granturi europene

Facebook
Twitter
Email
Globe-trotter-ul român, Dumitru Dan, care în șase ani a reușit să facă ocolul pământului încălțat cu opinci, va fi promovat de Muzeul Județean Buzău, grație unor finanțări din străinătate. La împlinirea unui secol de la realizarea recordului, în 1916, va fi inaugurată colecția unică dedicată celui care a dus mostre din folclorul și obiceiurile românilor pe toate continentele lumii. 

Reprezentanții Muzeului Județean au reușit să obțină o finanțare externă pentru promovarea și protejarea uneia dintre cele mai inedite colecții aflate în patrimoniul instituției. Este vorba aproximativ 86.300 euro destinați colecției primului globe-trotter român, Dumitru Dan, o colecție unică în țară, formată din obiecte personale și fotografii cu omul care a făcut ocolul lumii în opinci, la începutul secolului XX.
 
Proiectul „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci“ este finanțat de Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural. Finanțarea se face printr-un grant acordat de guvernele din Norvegia, Islanda și Liechtenstein, posibil în urma unui memorandum semnat la 21 martie 2012 prin care României i se alocă fonduri în valoare de 176.443.750 euro. 
 
Acest Mecanism acoperă mai multe programe de finanțare, care au ca scop reducerea discrepanţelor sociale şi economice între ţările din Spațiul Economic European şi consolidarea cooperării dintre statele donatoare, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, şi ţările beneficiare ale finanţării.
 
Prin acest proiect, se va realiza digitizarea a 677 de bunuri de patrimoniu deținute de trei muzee, respectiv Muzeul Județean Buzău, Muzeul Sportului din București, Complexul Muzeal „I. Antonescu“ din Bacău, care vor constitui „Colecția Dumitru Dan“. În plus reprezentanții muzeului buzoian vor reconstitui șase cântece și cinci jocuri populare românești, vor revitaliza meșteșugul opincilor și cusutul cămășilor populare, tehnici tradiționale afla¬te pe cale de dispariție în zona Buzăului. 
 
”Proiectul s-a născut din dorința de a realiza visul unui om, al unui buzoian, care a parcurs pe jos 100.000 de kilometri în jurul lumii, visul de a avea un muzeu numai al lui, în cazul nostru, o sală într-un muzeu. Colecția unică în țară poate contribui la creșterea activității turistice a orașului Buzău și are capacitatea de a deveni un brand cultural pentru orașul și județul Buzău”, a declarat Mădălina Oprea, managerul de proiect.
 
La finalizarea proiectului se va amenaja un spațiu cultural ”Colecția Dumitru Dan”, în care va funcționa o perioadă de cel puțin 5 ani de la finalizarea proiectului o expoziție permanentă unică în țară și foarte rară la nivel internațional. ”Există interes din partea unor muzee din Puerto Rico, Danemarca sau Anglia ca această expoziție să devină itinerantă, astfel încât să ajungă și în acele locuri”, a subliniat Mădălina Oprea.
 
La conferința de lansare a proiectului a fost prezent și geograful Silviu Neguț, unul dintre cei care l-au cunoscut pe Dumitru Dan și i-au studiat realizările, pentru a fi transpuse într-o lucrare despre românii temerari. Acesta și-a exprimat dezamăgirea că autoritățile române nu au valorificat niciodată renumele lui Dumitru Dan, pe care până și Cartea Recordurilor l-a menționat. 
 
”În alte țări, o astfel de personalitatea avea amenajată casă memorială, avea statui și brandul său era o atracție turistică importantă. La noi, autoritățile nu au realizat nimic până acum. Avem cu toții datoria să-i promovăm numele astfel încât să devină un brand cultural al Buzăului și al țării. Trebuie să aibă o casă memorială, refăcută, o statuie și să fie promovat cât mai mult”, a declarat Silviu Neguț, unul dintre cei mai mari geografi ai României.
 
La începutul secolului trecut, Dumitru Dan, globe-trotter şi explorator, a făcut înconjurul lumii pe jos, parcurgând, în şase ani, 100.000 de kilometri în opinci şi în costum tradiţional. Dan a fost singurul supravieţuitor din echipa celor patru studenţi români care au pornit în expediţia cu o miză de 100.000 de franci.
 
În 1985, Cartea Recordurilor a înregistrat numele românului Dumitru Dan, globe-trotter care, între 1910 şi 1916, a făcut înconjurul lumii pe jos, performanţă neegalată până în zilele noastre.
 
A fost singurul supravieţuitor al echipei României, din care au făcut parte patru temerari. Pentru cei 100.000 de kilometri parcurşi în opinci, Dan a fost declarat câştigătorul concursului organizat de societatea franceză Touring Club de France, care a pus la bătaie un premiu de 100.000 de franci. 
 
Dumitru Dan a început călătoria pe 1 aprilie 1910, din Bucureşti, împreună cu alţi trei români, Alexandru Pascu, Gheorghe Negreanu şi Paul Pârvu, dar şi alături de câinele Harap. Pe parcursul traseului, trei membri ai echipei au murit, Dumitru Dan, fiind astfel singurul supravieţuitor şi câştigătorul concursului.
 
Povestea călătoriei românilor a rămas în istorie datorită unui jurnal ţinut de Dumitru Dan şi din numeroasele interviuri ale acestuia înregistrate audio. O astfel de conversaţie, extrem de relevantă, imprimată pe bandă magnetică şi transpusă în format digital, a ajuns în colecţia Muzeului Judeţean Buzău, în anul 2012. „Banda de magnetofon a fost achiziţionată de la familia Sârbescu, din localitatea Beceni, judeţul Buzău, şi conţine o înregistrare de 36 de minute a unui interviu acordat de Dumitru Dan unui reporter, în holul unui hotel, dintr-o localitate neidentificată încă“, scrie Mădălina Oprea, şefa Secţiei Istorie-Artă a Muzeului Judeţean Buzău, în volumul „Analele Buzăului IV“.
 
Întreaga poveste AICI.
 

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.