sâmbătă, 2 decembrie, 2023

Doliu în cultura buzoiană. A murit ziaristul şi dramaturgul Constantin Brăescu

Doliu în cultura buzoiană. A murit ziaristul şi dramaturgul Constantin Brăescu

Facebook
Twitter
Email

A încetat din viaţă fostul ziarist şi dramaturg Constantin Brăescu. A murit duminică dimineaţă, într-un spital din Bucureşti, după o lungă suferinţă. Înmormântarea va avea loc marţi, la Ploieşti, slujba fiind programată la ora 13.30, la Biserica „Sf. Pantelimon”.  Constantin Brăescu s-a născut la data de 21 decembrie 1942, la Câmpina, judeţul Prahova. De numele său se leagă prima publicaţie sportivă postdecembristă din judeţul Buzău – Suporter -, „Ziar buzoian de actualitate sportivă”, fondată de Brăescu la 13 februarie 1990. A fost redactor şef la publicaţiile Senator (1990-1992), Informaţia Buzăului, prima serie (1992), a editat publicaţia Mesager cultural (1993), apoi, a fost director al cotidianului (apoi săptămânalului) Muntenia (1996-1999). 

În ultima parte a carierei sale profesionale, a ocupat funcţia de metodist la Biblioteca Judeţeană V. Voiculescu Buzău (din august 2000), de unde a ieşit la pensie. Era foarte bun prieten cu Alex. Oproescu, fostul director al Bibliotecii Judeţene.

Ca dramaturg, în 1969, scrie piesa „Bustul”, premiată dar neagreată pentru un debut, după care urmează „Secretul unui om de zăpadă”. Teatrul naţional radiofonic a difuzat câteva din piesele scrise de Constantin Brăescu, iar televiziunea a montat în premieră piesa „Camera de gardă”, în regia Domniţei Munteanu, cu concursul actorilor Ion Caramitru, Maria Ploaie, Eugenia Maci şi Emil Hossu.

În anul 1990, i s-a atribuit Premiul UNITER pentru piesa „Secretul unui om de zăpadă”.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.