joi, 22 februarie, 2024

Daune morale de 80.000 de lei, cerute de o femeie din Pănătău terfelită pe Facebook de o consăteancă

Daune morale de 80.000 de lei, cerute de o femeie din Pănătău terfelită pe Facebook de o consăteancă

Facebook
Twitter
Email

O femeie din Pănătău a cerut în instanţă unei cunoştinţe care a denigrat-o pe Facebook daune morale de 80.000 de lei. Instanţa a stabilit că pârăta trebuie să-i plătească doat 10.000 de lei, dar hotărârea nu este definitivă.

Pârâta a afirmat, printre altele, pe Facebook, că femeia că a întreţinut relaţii cu bărbaţi însuraţi şi că a făcut un avort pe când era minoră.

„Nu a mai găsit p…. până în Anglia la nimeni…“; „Să o mai ducă M. la avort cum a mai dus-o la 16 ani”; „Panarama dracului că te fac de râs în tot satul l-ai avut când nici f… la p… nu.ţi dăduse….. panarama dracului… de curvă ce eşti te-a lăsat… fă proasto…. panarama dracului o să pun pe facebook să vadă toată lumea o căţea în călduri ca tine”, a scris pârâta în online (sursa: adevarul.ro – n.r. – ortografia aparţine autoarei).

Femeia a răspuns la comentarii: „Potoleşte-te şi nu mă mai acuza! Nu îţi dau voie să îmi vorbeşti aşa şi dacă nu încetezi merg la tribunal”, ceea ce a şi făcut.

Instanţa a reţinut că jignirile pârâtei au urmărit denigrarea, ofensarea femeiii şi că pârâta a făcut aceste afirmaţii cu vinovăţie, având intenţia de a afecta reputaţia reclamantei, a o decredibiliza şi de a-i afecta demnitatea.

“Este de presupus că, prin afirmaţiile pârâtei, reclamanta a suferit un prejudiciu de imagine, în condiţiile în care reclamanta şi pârâta au prieteni comuni pe reţeaua de socializare. Există, aşadar, un raport de cauzalitate dintre fapta ilicită şi prejudiciu. Stabilirea cuantumului daunelor morale presupune o apreciere, in raport de criterii precum consecinţele negative suferite de victimă, in plan fizic si psihic, importanta valorilor sociale lezate, măsura in care au fost atinse aceste valori, intensitatea cu care au fost percepute consecinţele vătămării, vinovăţia persoanei răspunzătoare”, se arată în considerentele deciziei 331/2020 pronunţate de Judecătoria Pătârlagele.

Instanţa a apreciat că, prin admiterea acţiunii civile şi acordarea unor despăgubiri în cuantum de 10.000 lei, reclamantei i se acordă o satisfacţie echitabilă, întrucât ofensele aduse de către pârâtă, nu au ajuns la cunoştinţa unui număr foarte mare de persoane, reputaţia reclamantei nefiind în totalitate afectată.

Instanţa a decis şi obligarea pârâtei la publicarea hotărârii de condamnare într-un ziar de largă circulaţie şi interzicerea ca aceasta să mai distribuie imaginea şi fotografiile cu reclamanta pe Facebook sau pe orice altă reţea de socializare. Decizia, pronunţată în primăvara acestui an nu este definitivă.

Informaţiile publicate pe site-ul stiridebuzau.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 150 de caractere, cu citarea sursei.