În fiecare an, în decembrie, cântecele tradiționale răsună în curțile oamenilor. Zeci de colindători, mici și mari, îmbrăcați în cojoace și port popular, vin să aducă în casele oamenilor vestea că s-a născut Iisus Hristos, dar și să răspândească noroc, voie bună și belșug printre gazde. Anul acesta, însă, colindele rămân una dintre marile necunoscute ale sărbătorilor.
Evoluția crizei sanitare provocată de Coronavirus este urmărită cu maxim interes și de păstrătorii tradițiilor, pentru care sfârșitul de an este momentul cel mai așteptat. Distanțarea socială, restricțiile impuse pentru combaterea COVID-19, sunt argumente care îi fac pe colindătorii din ansamblurile folclorice să aibă temeri legate de organizarea obiceiurilor la finalul lui 2020.
Pentru ei, urmează câteva săptămâni de așteptare, foarte importante, în care specialiștii din Ministerul Sănătății vor observa contextul și evoluția epidemiologică, înainte de a trasa indicații. Este încă imposibil de precizat dacă și cum vor fi organizate obiceiurile de Anul Nou, astfel încât să nu fie periclictată sănătatea publică.
În zona Buzăului, cetele de urători care se deghizează în perioada sărbătorilor au sunat deja adunarea în căminele culturale. La Mânzălești, comună din Munții Buzăului, membrii grupului folcloric Slănicul au scos deja recuzita de la naftalină și au început repetițiile, cu speranța puternică în suflet că vor avea ocazia să meargă pe ulițele satelor, din gospodărie în gospodărie, așa cum au făcut-o în fiecare an.
Capra, Ursul, Baba sau Unchiașul, sunt câteva dintre personajele ale căror straie vechi necesită o îngrijire aparte. Blănurile, pieile de animal, confecționate de strămoși, au peste un secol și jumătate vechime iar fiecare generație are obligația morală de a transmite mai departe comoara vestimentară.
Lucică Dinu este unul dintre cei mai vechi colindători din sat. În perioada Crăciunului, se deghizează în unchiaș, personaj al unui vechi dans comic întâlnit numai în această zonă. Obiceiul ”Baba și Unchiașul” urmează să intre în patrimoniul UNESCO pentru că ritualul format de-a lungul timpului în zona Mânzălești nu se mai regăseşte nicăieri.
Cu pantaloni de lână şi cojoace negre pe ei, cu căciuli de oaie pe cap şi încălţaţi cu cizme din piele, toate moştenite de la bătrâni, flăcăii pornesc cu pluguşorul alături de moş şi de babă. „Baba şi Unchiaşul, aceste două măşti, la noi se foloseau în trei momente importante din viaţă, la scosul fetelor la horă, la privegherea morţilor şi în cadrul pluguşorului”, spune Cecilia Petrescu, coordonatorul grupului Slănicul, din comuna Mânzăleşti.
Anul acesta, Baba și Moșul din Mânzălești ar putea avea încă un rând de măști, pe sub cele vechi, făcute din lână și piele de capră. ”Ca să respectăm absolut ce trebuie ne punem masca medicală, apoi punem masca noastră. Vom face tot ce este posibil ca să fim și noi, și cei pe care-i colindăm în sihuranță”, spune Lucică Dinu, membru al grupului folcloric Slănicul din Mânzălești.
Tot la Mânzăleşti, de Anul Nou se colindă cu “Vasilca”, obicei transmis din generaţie în generaţie, vechi de peste două secole. Cete de bărbați merg cu o păpuşă împodobită cu cercei şi mărgele să colinde tinerii neînsuraţi, pentru a le duce norocul în casă.
Vasilca sau Vasâlca, aşa cum mai este cunoscut în anumite părţi, este un colind derivat din obiceiurile robilor ţigani, din Muntenia, Oltenia şi Dobrogea. Unii îl păstrează şi acum în varianta sa initială, care are ca recuzită o căpăţână de porc pusă pe o tavă şi împodobită cu flori de hârtie şi alte diverse ornamente. În Muntenia, acest obicei a fost adaptat în decursul anilor, cetele de colindători români înlocuind capul de porc cu o păpuşă frumoasă.
Ansamblul folcloric din Mânzălești este format din peste 30 de localnici, dornici să colinde cât mai multe gospodării și să le ureze sănătate și belșug familiilor care le deschid poarta.
Colindătorii nu știu încă dacă anul acesta vor mai respecta vechile tradiții. ”De când mă știu eu, și am 70 de ani, colindele au fost în fiecare an fără restricții. Au fost doar restricții meteorologice, viscole mari, poate inundații, însă nu a fost an fără colinde. Nu trebuie să existe pauză de la obiceiurile de iarnă”, spune Cecilia Petrescu, coordonatorul ansamblului Slănicul.
Aceștia spun că se vor reorganiza pe grupuri mici, astfel încât să nu se abată de la restricțiile impuse de pandemie. ”Seria obiceiurilor de colindat începe în primele zile din decembrie. În satele noastre este aer curat, frumos, este spațiu deschis. Știm că trebuie să respectăm regulile, să purtăm mască; eventual vom decide să plece numai doi, trei, tineri în cete, iar recomandarea ar fi să fie din aceeași familie”, declară Stănica Dinu, membru al ansamblului de colindători.
Colindătorii din Mânzălești speră ca autoritățile să fie îngăduitorare cu tradițiile de Crăciun și Anul Nou, pe care, spun ei, nici măcar cele două războaie mondiale nu le-au întrerupt.