Castanii de pe Bălcescu au înflorit pentru a doua oară. Specialist: ”Anotimpurile nu-și mai respectă calendarul”

Câțiva castani din Buzău au înflorit, ca niciodată, la începutul lunii august. Au în partea superioară a coronamentului crengi pline cu flori sau muguri gata să înflorească. Neobișnuit este că aceste flori au apărut alături de fructe şi frunzele ruginii. Este un semn că temperaturile tind să crească iar clima să se schimbe de la un an la altul, spun horticultorii.

În ultimii ani, castanii pe Bulevardul Nicolae Bălcescu ne-au obișnuit cu înflorirea lor la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Semn de toamnă lungă, ar spune bătrânii dar în acest an arborii, ca niciodată, s-au îmbrăcat în flori la începutul lunii august.

Anomalia este pusă pe seama căldurii excesive și a umidității din aer. Specialiștii sunt de părere că orice plantă, forțată de anumite condiții, își reia procesul vegetativ sărind anumite etape.

”Aceste perturbări în bioritmul plantei, să zicem, apar atunci când pomii nu și-au parcurs corect fenofazele. Efectiv, în primăvară au fost temperaturi scăzute, și brusc am intrat în căldură. De aceea nu s-au dezvoltat corect, nu au parcurs fiecare dintre fenofaze și s-au produs dezechilibre în viața pomilor, în cazul de față al castanilor și, iată, au înflorit din nou”, explică cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.

Fenomenul nu este nou, spun specialiștii dar este de remarcat perioada în care aceștia au înflorit, respectiv luna august. Este un semn că temperaturile tind să crească iar clima să se schimbe de la un an la altul.

Specialiştii spun că aceste flori apărute târziu se vor usca şi nu vor apuca să ajungă în stadiul de fructe din cauza temperaturile care vor scădea în următoarea perioadă.

Fii Reporter
Loading...