VIDEO Benone Sinulescu a cedat Primăriei Buzău drepturile pentru folosirea melodiei ”Cât e Siriul de mare” la orologiul Palatului Comunal

La împlinirea vârstei de 80 de ani, solistul de muzică populară, Benone Sinulescu, a primit în dar de la autoritățile Buzăului un festival de muzică populară. Pentru a nu rămâne dator, celebrul cântăreț a cedat primăriei dreptul de a folosi la orologiul din Palatul Comunal o melodie din repertoriul său. Este vorba despre cântecul ”Cât e Siriul de mare”, în jurul căruia pe vremuri au fost dispute între cânăreț și municipalitatea buzoiană.

Refrenul melodiei lui Benone Sinulescu se aude în Buzău de fiecare dată când orologiul din turnul Palatului Comunal dă ora exactă. În urmă cu șapte ani, melodia a ajuns motiv de mare scandal între artist şi vechea conducere a primăriei Buzău. Maestrul solicita o taxă de 500 de lei pentru melodia „Cât e Siriul de mare” difuzată de orologiul din Turnul Palatului Comunal, bani pe care voia să îi doneze unei școli.

Benone Sinulescu avea și sprijinul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, care a trimis în 2011 o somaţie oficială către Primăria Buzău privind achitarea unei taxe lunare pentru melodia prelucrată electronic după care orologiul din Buzău care dă ora exactă.

Nea Beni a îngropat securea războiului, după ce a aflat că autoritățile Buzăului i-au dedicat un mare festival de folclor, programat în acest weekend în centrul Buzăului. „S-a vorbit, în trecut despre acest neadevăr și consider că a fost o mare nedreptate. De aceea, am decis să donez Primăriei municipiului Buzău melodia <Cât e Siriul de mare>, o piesă pe care am compus-o în urmă cu aproape 60 de ani”, a declarat Benone Sinulescu.

Festivalul-concurs de muzică populară „Benone Sinulescu” se desfășoară în perioada 17-28 mai 2017, pe trei secțiuni: solişti vocali Grupa 1 de vârstă (concurenții cu vârste până în 12 ani); solişti vocali Grupa 2 de vârstă (concurenții cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani); solişti vocali Grupa 3 de vârstă (concurenții cu vârste cuprinse între 16 și 30 ani.

Recitalurile personalităţilor artistice de marcă, reprezentînd principalele zone folclorice din România și din diaspora, vor avea loc pe 27 și 28 mai, în Piața Daciei.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizatorul evenimentului, Ionuţ Pavel, a precizat că acesta ar fi chiar primul festival de folclor dedicat unui artist român în viaţă.

Pe parcursul acestui weekend, la Buzău va avea loc un amplu eveniment dedicat lui Nea Beni, cu două componente: concerte susţinute de interpreţi de renume ai muzicii populare româneşti şi concursul de muzică populară „Benone Sinulescu”. Spectacolele vor avea loc în Piaţa Dacia, din faţa Primăriei, în timp ce concursul dedicat copiilor şi tinerilor se va desfăşura la Hotelul Pietroasa din localitate.

În fiecare dintre cele două zile ale festivalului, spectacolele vor începe la ora 14.00 şi vor ţine până la ora 22.00. Buzoienii vor avea ocazia să îi revadă sâmbătă pe scena montată în Piaţa Dacia pe Elisabeta Turcu, Tiberiu Ceia, Lazăr Novak (din Serbia), Caleria şi Traian Ilea, Mircea Sime, Maria Butaciu, Laura Lavric, Ştefania Rareş, Ilie Caraş (Ucraina).

Gheorghe Zamfir şi Dan Negru, printre invitaţi

Duminică vor urca pe aceeaşi scenă Gheorghe Zamfir, Vasilica Tătaru, Lucia Dumitrescu, Emilia Dorobanţu, Ghiţă Brancu, Florica Bradu, Mioara Velicu, Angela Buciu, formaţia „Nemuritorii”, ansamblul „Drăgăicuţele” şi mulţi alţii.

Un invitat-surpriză al evenimentului este cunosctutui prezentator de televiziune Dan Negru, care vine împreună cu intepreţii de la „Next Star”.

Concursul de de muzică populară se adresează interpreţilor amatori cu vârste de până la 30 de ani. Din Juriu fac parte Benone Sinulescu, Angela Buciu, Tiberiu Ceia, Lazăr Novak, George Stanca, Cristian Popescu şi Florentina Adriana Stuparu.

Fii Reporter